E-servisi

Otvoreni prvi digitalni kabineti u okviru programa “Digitalna škola”

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić juče je u osnovnim školama u Kikindi i Molu kod Ade otvorila prve digitalne kabinete u okviru programa “Digitalna škola”, koji sprovodi to ministarstvo.

U saopštenju Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo navodi se da će do kraja decembra biti otvoreno 17 digitalnih kabineta, a do kraja tekuće školske godine preostali digitalni kabineti biće opremljeni najsavremenijom računarskom opremom.

Matić je tom prilikom istakla da je otvaranjem prvog digitalnog kabineta u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Kikindi počela završna faza programa “Digitalna škola”, čija je realizacija počela u julu ove godine.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je ovaj značajan program ušao u završnu fazu koja je i najbitnija za učenike, a to je instalacija i puštanje u rad kabineta.

Matić je iskazala nadu da će učenici i nastavnici na najbolji mogući način iskoristiti nove računare i da će na inovativan i interaktivan način pristupati predmetima koje svakodnevno obrađuju u svojoj nastavi i iskoristiti prednosti koje im savremene tehnologije omogućavaju.

Prema njenim rečima, ulaganje u mlade i njihovo obrazovanje je neophodno i ključno za razvoj informacionog društva, a realizacija pomenutog programa omogućiće da sve škole u Srbiji imaju iste uslove za obrazovanje.

U digitalnim kabinetima, pored informatike, kako je objasnila, učenici će moći da uče i ostale nastavne predmete na interaktivan i deci zanimljiv način, u uslovima za učenje koje imaju i njihovi vršnjaci u Evropskoj uniji.

Ona je rekla da će sve škole biti povezane na internet, kao deo jedinstvene obrazovne mreže, koja će funkcionisati u okviru nacionalne Akademske, istraživačke i obrazovne mreže Srbije (AMRES).

Kapaciteti AMRES-a su dodatno ojačani i obezbeđeni kroz potpisivanje ugovora o zakupu optičke infrastrukture za Internet velikog propusnog opsega, na narednih 15 godina, za potrebe domaće akademske zajednice i obrazovnog sistema u celini, navela je Matić.

Program „Digitalna škola“ obuhvata opremanje računarima 2.910 školskih objekata, što je više od 95 odsto ukupnog broja osnovnih škola na teritoriji Srbije, pri čemu će 1.589 školskih objekata biti opremljeno digitalnim kabinetima, a 1.321 lap-top računarima i projektorima.

Digitalni kabinet uključuje do 30 mesta za rad učenika na savremenim računarima, prateću opremu potrebnu nastavniku, odgovarajući softver i povezanost računara u kabinetu.

U programu „Digitalna škola“ učestvovale su osnovne škole čiji su osnivači Republika Srbija, Autonomna Pokrajina i jedinice lokalne samouprave.

Sredstva za nabavku računara, računarske opreme i softvera, u ukupnom iznosu od 1.207.734.863,58 dinara obezbeđena su iz sopstvenih sredstava Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, dobijenih od godišnjih naknada za licence operatora i naknada za radijske i televizijske frekvencije, koje prikuplja RATEL.

Višak ovih sredstava, koje RATEL ne utroši za svoj rad, zakonom je namenjen za razvoj telekomunikacija i informacionog društva, dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply