E-servisi

Ovog meseca završetak uvođenja Programa za automatsko vođenje predmeta

Pomoćnik ministra pravde u Vladi Republike Srbije Dejan Pašić najavio je danas da će ovog meseca biti završeno uvođenje Programa za automatsko vođenje predmeta u svih 60 osnovnih i viših sudova u Srbiji, a u 2012. godini i u 102 sudske jedinice.

Pašić je na konferenciji za novinare, održanoj u Višem sudu u Nišu, istakao da će uvođenje tog programa omogućiti efikasniji, jednostavniji, transparentniji i standardizovan rad sudova.

On je podsetio na to da je taj program do sada uveden u 48 osnovnih i viših sudova, kao i u svim privrednim sudovima, i izrazio očekivanje da će svi sudovi u 2012. godini biti u jednoj mreži i u jednom programu.

Prema njegovim rečima, privredni sudovi su za prvih šest meseci primene programa poboljšali efikasnost u odnosu na isti period prošle godine, tako da je u prvostepenim sudovima sa 24 sudije manje rešeno 30 odsto više predmeta.

Privredni apelacioni sud je za prvih šest meseci sa devet sudija manje u poređenju sa istim periodom prošle godine rešio 19 odsto više predmeta, rekao je Pašić i dodao da je smanjen i broj predmeta starijih od dve godine za 36 odsto i starijih od pet godina za 51 odsto.

Pomoćnik ministra je ukazao na to da će ovaj program omogućiti i veću transparentnost rada sudova, tako da će stranke putem interneta moći da imaju uvid u sve predmete.

Leave a Reply