E-servisi

Pametne bankarske kartice uskoro u Rusiji

U Međunarodnom laserskom centru Moskovskog univerziteta napravljen je orginali elektronski uređaj na organsku solarnu bateriju.
Novina za sada nema naziv, mada bi joj sasvim odgovaralo nešto kao „umka“, skraćeno od „kartica sa umom“. Maketa koju su napravili ruski naučnici sadrži mikroprocesor, displej, tastaturu i izvor napajanja – polimerski fleksibilnu solarnu bateriju. Sve ovo može da se smeti na površini veličine obične plastične kartice.

Za sada je savitljiva samo baterija, ali vremenom takvi mogu da postanu svi elementi karte. Korišćenje ovih uređaja pruža principijalno nove mogućnosti, govori rukovodilac istraživačke grupe fotofizika organskih nanomaterijala Međunarodnog laserskog centra Moskovskog univerziteta koja je napravila „umku“ Dmitrij Paraščuk.

Recimo, imate pamentu bankovnu karticu koja može delimično da ispunjava funkcije malog kompjutera kao iPhone, na primer. Ako ova kartica poseduje neki procesor ili drugi uređaj, njene mogućnosti bitno se proširuju. Na primer, ona može da izbacuje nekakve vaše račune, plaćanja. Kada plaćate u supermarketu, ona ne mora da se provlači kroz uređaj za čitanje. Sada se koristi magnetna traka, a ona može da bude opremljena predajnikom, prijemnikom i da komunicira sa radiostanicom koja se nalzi u prodavnici. Ne provlačeći je nigde možete da vršite pomoću nje sve operacije.

Ovakav uređaj vremenom može da počne da se koristi ne samo kao sredstvo plaćanja. Zamislite, putujete automobilom, na staklo zalepite takvu savitljivu, poluprozračnu kartu i gledate kako da prođete do potrebnog mesta. A ako stojite u gužvi, možete i da čitate, ako memorija kompjutera to dozvoli.

Svoj novi izum stručnjaci ne smatraju probojnim, govoreći da je čitav svet zaposlen stvaranjem elektronskih mini gadžeta. Istina, dodaju da ako se brzo pamenta karta pusti u proizvodnju, prvenstvo će imati Rusija: za sada nigde takve karte niko ne koristi.

Leave a Reply