E-servisi

Počelo izdavanje biometrijskih pasoša sa otiskom prsta

Prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je od juče, kada je počelo izdavanje putnih isprava nove generacije, izdato više od 5.000 biometrijskih pasoša sa otiskom prsta.

Dačić je prilikom obilaska Centra za personalizaciju ličnih dokumenata MUP-a istakao da su kapaciteti za izdavanje ove još savremenije biometrijske putne isprave između 7.000 i 8.000 pasoša dnevno.

nullU tom centru se, kako je podsetio, od juče izrađuju pasoši sa nadograđenim sistemom koji podrazumeva da putna isprava, pored podataka o identitetu vlasnika, sadrži i otisak prsta i novi inspekcioni sistem za otključavanje čipa pasoša.

On je ukazao na to da se Srbija izdavanjem biometrijskih pasoša sa otiskom prsta svrstala u grupu deset država u svetu i dve do tri evropske države koje su ovladale tom tehnologijom.

Prema njegovim rečima, od juna je pasoš sa otiskom prsta uveden kao standard u pravilima EU, pri čemu je naša zemlja do sada išla za Evropom, a ovo je možda prvi put da ide u korak sa njom.

Dačić je precizirao da je do sada izdato više od 1,3 miliona biometrijskih pasoša, uz napomenu da se procenjuje da će između 2,5 i 3 miliona građana imati novu putnu ispravu, što je pozitivna posledica prvenstveno odluke o ukidanju viza za građane Srbije.

On je ponovio da ukidanje viza za građane Srbije nije poklon, već rezultat svih reformi koje su sprovedene u poslednjih godinu i po dana, i istakao da je to izuzetno kratak period, koji nisu mogle da prate mnoge druge zemlje.

Vlasnici biometrijskih pasoša sa ugrađenim otiskom prsta na državnim granicama zemalja koje imaju razvijene sisteme za kontrolu pasoša mogu da koriste automatske prolaze, odnosno da ih pređu bez kontakata sa graničnom policijom.

Svi građani kojima su već izdati biometrijski pasoši bez otiska prsta u čipu neće morati da menjaju putne isprave, jer će one važiti do datuma isteka i biće validne isto kao i putne isprave nove generacije.

Dačić je, govoreći o početku rasprave pred MSP o pitanju legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, istakao da bi svaka odluka koja bi legalizovala takav jednostrani čin unela veliku pometnju i rasulo u međunarodni pravni sistem.

Prvi potpredsednik je istakao da je za Srbiju važno da pred Međunarodni sud pravde u Hagu izađe sa argumentima kojima se osporava legalnost načina jednostranog proglašenja nezavisnosti dela teritorije suverene zemlje.

Leave a Reply