E-servisi

Počeo sa radom sistem za automatizovano vođenje stečajnog postupka

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i direktor misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Majkl Harvi objavili su danas početak rada sistema za automatizovano vođenje stečajeva i elektronsko izveštavanje.

Dinkić je na konferenciji za novinare, održanoj u Palati Vlade Srbije, rekao da je taj prvi i jedinstveni informacioni sistem u ovom delu Evrope namenjen stečajnim upravnicima vredan 420.000 dolara.

Prema njegovim rečima, ovaj sistem je rezultat zajedničkog rada rada Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, USAID-ovog programa za reformu stečajnog i izvršnog postupka (BES) i Centra za sprovođenje stečajnih postupaka Agencije za privatizaciju, a stvoren je u cilju unapređenja kvaliteta rada stečajnih upravnika, ali i ukupnog stečajnog sistema u Srbiji.

Ministar je istakao da će uvođenje tog sistema doprineti modernizaciji stečajnog postupka u Srbiji, kao i da će biti skraćene i birokratske procedure u vođenju tog sistema, što će ga učiniti bržim i efikasnijim.

Dinkić je istakao da je odlazak neuspešnih firmi pod stečaj način da se one oslobode prethodnih dugova i da započnu potpuno novi život, sa novim vlasnikom.

On je podsetio na to da je Zakon o stečajnom postupku, koji je usvojen pre nekoliko godina, doveo do skraćenja stečajnog postupka sa sedam na tri godine, i dodao da Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja planira da taj postupak još više modernizuje donošenjem izmena Zakona o stečajnom postupku, koje bi do kraja godine trebalo da budu usvojene u Skupštini Srbije.

On je rekao da će se na taj način stečajni upravnik koji će voditi stečajni postupak neke firme birati slučajnom metodom, kompjuterski, i dodao da će biti uvedeno i pravilo automatskog odlaska pod stečaj kompanija koje su u blokadi tri godine, a od početka 2012. godine i onih firmi koje su u blokadi godinu dana.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja najavio je i donošenje novog zakona o odgovornosti direktora i vlasnika privrednih društava, koji će, ukoliko se dokaže da su oni namerno “odveli” firmu u stečaj, dobiti zabranu obavljanja tog posla u periodu od dve do 12 godina.

Harvi je ocenio da je u Srbiji učinjen veliki napredak po pitanju modernizacije stečajnog postupka, ali i ukazao na to da je ostalo da se uradi još dosta posla kako bi taj postupak postao efikasniji.

Prema njegovim rečima, ako taj posao bude dobro urađen, Srbija će biti privlačno mesto za investitore, a srpska ekonomija će moći da uđe u Evropu kao ravnopravan i uspešan partner.

Sistem za automatizovano vođenje stečajeva i elektronsko izveštavanje je od marta ove godine u fazi intenzivnog testiranja, a obuku za njegovo korišćenje, koja je trajala od maja do jula, uspešno je završilo približno 400 licenciranih stečajnih upravnika i njihovih asistenata, kojima su danas uručeni sertifikati.

Leave a Reply