E-servisi

Poslodavci elektronski mogu kontrolisati podatke o zaradama

Poslodavci Srbije od danas mogu, preko internet prezentacije Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, elektronski uraditi preliminarnu kontrolu M-4 obrazaca, s podacima o zaradama i stažu zaposlenih u prethodnoj godini.

U saopštenju tog Fonda se navodi da tokom preliminarne kontrole M-4 obrazaca sistem automatski proverava podatke i ukazuje na greške, posle čega poslodavac može da bude siguran da su pripremljeni obrasci ispravni.

“Na ovaj način poslodavac može samo jednim dolaskom na naše šaltere da završi svoje godišnje obaveze prema Fondu koje se tiču dostave podataka o uplaćenim doprinosima za penzijsko i invalidsko osiguranje”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će do kraja maja i fizičkim licima biti omogućeno da, preko interneta, pristupe svojim podacima unutar baze podataka Fonda, kao i da će do kraja jeseni Fond prijem svih M obrazaca pravnih lica obavljati na taj način.

Elektronskom servisu provere M-4 prijava i detaljnom uputstvu o formatu fajla (M-4) i postupku elektronske provere, moguće je pristupiti preko oficijelnog sajta Fonda www.pio.rs, navodi se u saopštenju. (tvavala)

Leave a Reply