E-servisi

Potpisan Memorandum o donaciji računarske opreme MUP-u Srbije

Zamenik direktora policije Srbije Branislav Mitrović i ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio potpisali su danas Memorandum o donaciji računarske opreme Ministarstvu unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije.

Mitrović je tom prilikom izrazio zadovoljstvo dosadašnjim nivoom saradnje dveju zemalja u svim oblastima borbe protiv organizovanog kriminala, kao i zbog budućih aktivnosti na tom planu.

On je ukazao na to da će oprema koju je MUP-u Srbije donirala Italija pomoći pripadnicima naše policije da ono što su teorijski naučili tokom obuka u organizaciji te zemlje još bolje primene u praksi.

Mitrović je podsetio na to da je italijanska policija u značajnoj meri podržala uspostavljanje granične policije Srbije, kao i da je obučavala pripadnike Žandarmerije u svojim bazama.

Varikio je istakao da je saradnja srpske i italijanske policije snažna i da Italija vidi Srbiju kao partnera sa kojim želi da razmenjuje iskustva i da ojača saradnju, i kao posebno dobar primer naveo policijsku saradnju u borbi protiv trgovine drogom.

On je podsetio na to da su politički odnosi između dve države pozitivni i snažni, i izrazio zadovoljstvo zbog toga što Srbija ima dobre odnose i sa EU.

Ambasador Italije je naveo da je jednu od obuka za srpsku policiju organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije, na inicijativu rimskog Centralnog direktorata za borbu protiv trgovine drogom i Biroa za međunarodnu policijsku saradnju italijanskog MUP-a.

Prema njegovim rečima, obuku je prošlo 30 stručnjaka Uprave kriminalističke policije, čiji je domen rada borba protiv trgovine drogom, kao i pripadnici beogradskog Interpola i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK).

On je istakao da su instruktori obuke bili italijanski policijski stručnjaci sa bogatim iskustvom, koji su polaznicima kursa predstavili specijalnu opremu za presretanje razgovora mobilne telefonije i GPS za praćenje.

Leave a Reply