E-servisi

Potpisan Memorandum o saradnji između Stalne Konferencije Gradova i Opština (SKGO) i Microsofta

Na Sajmu Lokalne Samouprave Republike Srbije juče je potpisan memorandum o razumevanju između Stalne Konferencije Gradova i Opština (SKGO) i softverske kompanije Microsoft. Ovim memorandumom potpisnici će unaprediti saradnju po pitanju mogućnosti korišćenja Microsoftovih tehnologija, ali i razvijati partnerstvo u razmeni informacija i najboljih poslovnih praksi. Kompanija Microsoft će pružiti doprinos razvoju lokalnog informatičkog privatnog sektora, dok se SKGO obavezao da će uložiti sve napore da koristi isključivo legalni i licencirani softver, i promovisati istu praksu unutar lokalne samouprave.

„Potpisivanje ovog sporazuma daje SKGO fleksibilnost, kao i mogućnost legalizacije postojećih softvera i kupovinu novih po najpovoljnijim uslovima. Ujedno, ovaj sporazum omogućava dugoročnu saradnju malih opština sa jednom od najvećih i najuticajnijih tehnoloških kompanija u svetu, kao što je Microsoft“ rekao je Nenad Milenković, predsednik opštine Novi Beograd, i predstavnik SKGO na potpisivanju memoranduma.

I pored svih napora države prethodnih godina da adekvatno zaštiti intelektualnu svojinu, piraterija u Srbiji je i dalje, sa preko 70 procenata, među najvišim u regionu. Efikasna borba protiv softverske piraterije je obaveza svake države, naročito ako ima nameru da razvija specifične, veoma profitabilne privredne oblasti, kao što je informatička industrija. Potpisivanje memoranduma SKGO predstavlja važan korak napred i signal da je država Srbija rešena da se izbori sa problemom piraterije. „Potpisivanjem ovog sporazuma stvaraju se preduslovi da se stotine Microsoftovih partnera u Srbiji približe lokalnoj samoupravi i ponude svoja rešenja u cilju poboljšanja efikasnosti poslovanja lokalne samouprave. Legalni softver je uvek bolja i pouzdanija opcija,“ zaključio je Vladan Živanović, generalni direktor kompanije Microsoft na jučerašnjoj ceremoniji.

4 thoughts on “Potpisan Memorandum o saradnji između Stalne Konferencije Gradova i Opština (SKGO) i Microsofta

 1. Vladimir

  Ovo nije ništa neobično s obzirom na naše kašnjenje za svetom u svakom domenu. I dok opštine i gradovi naprednih zemalja prelaze na rešenja otvorenog koda i slobodna, kod nas je nešto što je bitno za isticanje to da se sklapaju ugovori sa microsoftom da bismo mogli da koristimo njihova rešenja polovičnog kvaliteta i zatvorenog koda za koji se ne zna kakve još podatke sadrži svaki dokument koji će sadržati bitne i nekada poverljive informacije. Da ne spominjem što će sve to platiti narod novcem koji bi mogao mnogo bolje da se iskoristi, dok ga niko nije pitao za mišljenje da li bi pristao na takvo nešto ili ne.

  Ništa novo, nego samo još jedna slika i prilika naše sramote i potvrda davno rečenog – čega se pametan stidi, tim se budale ponose.

 2. Igor Jovanović

  Slažem se sa prethodnim komentarom na članak da je ovo nešto čime se ne bi hvalila nijedna druga zemlja osim naše. Takođe sam revoltiran time na šta se troši teško zarađeni novac.

 3. Pexim

  Kad se radi o trosenju “Javnog novca”, postoji jasan zakon koji nalaze da se provode “tenderi”. Micro$oft nije jedina kompanija koja se bavi softverskim resenjima.

  Pre svega, svaka cast autoru clanka sto nije ni spomenuo da se ovdje radi o “namestanju” poslova, korupciji i sl. i sto nema kritickog osvrta na taj jako bitan moment, jer se radi o trosenju “naseg” novca.

  Pitanje za PersonalMag, Zasto ne istrazite na osnovu kojeg tendera se sklapaju ovi poslovi.

 4. Comtrade

  A prošle godine ministarstvo omogućilo prevod slobodnog softvera: Fedore, Ubuntua, OpefnOffice-a, Firefox-a i Thunderbird-a. Šteta što nam je svaki potez kratkog daha… uff

  Šteta je i zaobići priču o tzv. lobiranju – kako stranci kažu, a mi kažemo mito. Potpuno je prihvatljivo za strance da jedan deo „investicije“ ulože u „lobiranje“ i tako krenu u osvajanje pripitomljene Srbije. Teško nama…

Leave a Reply