E-servisi

Potpisan ugovor o zakupu optičke infrastrukture potrebne za realizaciju projekta SEELight

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo i Telekom Srbija potpisali su ugovor o zakupu optičke infrastrukture potrebne za realizaciju SEELight projekta. Ugovor koji je danas potpisan u vrednosti od 3,8 miliona evra je drugi ugovor od 3 predviđen projektom SEELight .

SEELight (South-East European Lambda Network Facility for Research and Education) projekat povezaće akademske i istraživačke centre u Srbiji i obezbediti im brzu internet vezu kao i integracije sa evropskim akademskim mrežama. Tokom zasedanja Zajedničke komisije ministarstva spoljnih poslova Grčke i Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije, 06. septembra 2010. godine, izabrana je ponuda Telekom Srbija za zakup optičkih kablova za potrebe akademske mreže u Srbiji na 15 godina. Ugovor koji je danas potpisan u vrednosti od 3,8 miliona evra je drugi ugovor od 3 predviđen projektom SEELight.

Projekat SEELight (South-East European Lambda Network Facility for Research and Education) nastao je iz potrebe da se smanji tehnološki jaz među zemljama Evrope, a njihovim akademskim zajednicama obezbede što kvalitetniji komunikacioni-informacioni servisi i mreže. SEELight projekat ima za cilj da razvije regionalnu optičku mrežu u zemljama zapadnog Balkana, čime će dugoročno biti rešen problem infrastrukture akademskih mreža u regionu i njihove integracije sa evropskom akademskom mrežom GÉANT.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo do sada je uspešno sprovelo dva od tri tendera predviđena ovim projektom. Prvi ugovor u visini od 300.000 evra za usluge upravljanja SEELight projektom potpisan je 3. jula 2009. godine.

„Drago mi je što će se ovim ugovorom obezbediti infrastruktura za akademsku mrežu Srbije. Na ovaj način ćemo ubrzati i unaprediti komunikaciju kako akademskih ustanova međusobno, tako i u skladu sa svetskim standardima obrazovanja,” rekla je Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo.

U ovoj fazi projekta, zakupljena su optička vlakna ukupne dužine od preko 4000 kilometara na period od 15 godina. Projektom je takođe planirana i nabavka komunikacione opreme koja dodatno povećava kapacitet, pouzdanost i efikasnost mreže. Ovim će se Akademskoj mreži Srbije (AMRES) dugoročno obezbediti optička infrastruktura, na koju će se povezati više od 50 gradova i preko 180 naučno-obrazovnih i istraživačkih institucija u Srbiji, brzinama od 1 Gb/s i 10 Gb/s, kao i omogućiti veze sa akademskim mrežama susednih država, brzinama od 10 Gb/s.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo pokrenuće proceduru za nabavku i montažu mrežne opreme za povezivanje optičke mreže u Srbiji, kroz treći tender SEELight projekta. Zaključenje ugovora se očekuje do kraja februara 2011.

Projekat kofinansiraju Republika Grčke kroz Plan za rekonstrukciju Balkana (HiPERB) i Vlada Republike Srbije, u odnosu 80% – 20%. SEELight je prvi projekat u celom regionu čija je realizacija kofinansirana u okviru HiPERB programa.

„Ovaj projekat ima izuzetan značaj za unapređenje elektronskih komunikcija u Srbiji, a naročito u delu koji se odnosi na obrazovanje, i MTID i ja lično, kao i Vlada Republike Srbije, izražavamo veliku zahvalnost Republici Grčkoj na ovoj podršci“, istakla je Jasna Matić.

Leave a Reply