e-book
E-servisi

POTREBAN ZAKON O ČUVANJU ELEKTRONSKOG DOKUMENTA

Postojećim propisima, pa čak i nacrtom zakona o arhivama, nije regulisano čuvanje elektronskih dokumenata. Zato je u Privrednoj komori Beograda održan temateski sastanak na kome su predstavljena aktuelna tehnološka rešenja za čuvanje elektronskih dokumenata.

Gorazd Perenič, međunarodni ekspert na izradi zakona o e-arhivama u više zemalja evropske unije, preneo je iskustva u donošenju i implementaciji ovog zakona.

e-book

Na skupu je zaključeno da zbog važnosti i kompleksnosti materije nisu dobra rešenja da se ova problematika reši ni putem Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj službi, a ni u okviru Zakona o elektronskom poslovanju koji je u pripremi, već da je najbolje donošenje posebnog Zakona o čuvanju elektronskih dokumenata, bilo da se radi o dokumentima kulturnog nasleđa, ili o poslovnim dokumentima u privredi.

One thought on “POTREBAN ZAKON O ČUVANJU ELEKTRONSKOG DOKUMENTA

 1. Dejan R. Popovic,

  Podrzavam zaključak i predlog da je “najbolje donošenje posebnog Zakona o čuvanju elektronskih dokumenata” i ponavljam komentar uz tekst ‘Bliži nam se ‘Digitalno mračno doba“’:

  “Tacno je da ce jedna od odlika tog doba – ‘digitalnog mračnog doba’ biti nedostatak sačuvanih podataka iz sadašnjeg vremena.

  Druga odlika tog doba bice, po mom misljenju, nedstak sacuvanih orginalnih podataka iz sadasnjeg vremena, jer su mnogi dokumenti iz bliske proslosti vec izmenjeni u skladu sa ‘kako vetar duva’.

  U prethodnom tzv. Gutenbergovom dobu, u kom je nosac informacija i podataka bio papir (hartija), nije bilo jednostavno unistiti i modifikovati sve kopije orginalnih dokumenta; u danasnjem dobu ‘informacionog drustva’ ili ‘digitalnog drustva’, u kom se podaci cuvaju u elektronskim memorijama, jednim jedinim ‘klikom’ misa to je lako uciniti, brisati ili izmeniti sadrzaje u ‘Guglovim’ ili drugim centrima podataka. U pogledu oba slucaja, imam licna, losa iskustva.

  Mislim da resavanje ovih pitanja i problema treba da ima prioritet svih prioriteta u (pod)oblasti kibernetske bezbednosti, kako na nacionalnom tako i na medjunarodnom planu.”

Leave a Reply