poverenik-sabic
E-servisi

Poverenik obeležio 28. јanuar Dan zaštite podataka o ličnosti

Povodom 28. januara koji se obeležava kao Dan zaštite podataka o ličnosti Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti održao je konferenciju za javnost na kojoj je izneo glavne izazove u oblasti zaštite podataka o ličnosti i u radu Poverenika.

poverenik-sabic

Srbija nema nijedan ozbiljan zakonom utvrđen propis kojim bi se regulisala zaštita podataka građana u oblasti videonadzora, zaštite biometrijskih podataka, direktnog marketinga, pa čak i bezbednosnih provera, izjavio je danas Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Šabić je, na konfereniji za novinare, rekao da je pre nekoliko meseci uputio poziv Vladi Srbije da zakonom uredi oblast bezbednosnih provera, jer se to tako čini u uređenim državama. Nijedna zemlja ne može da se liši bezbednosnih provera, ali se to ne može činiti podzakonskim aktima ili po sopstvenom nahođenju, čime se mogu određene osobe diskvalifikovati ili im neosnovano osporiti neka prava, rekao je Šabić.

Šabić je podsetio i da je nekoliko meseci upozoravao na problem kontrole elektronske komunkacije, a potom se prošlog leta dogodio skandal sa praćenjem komunikacije šefa države i potpredsednika Vlade Srbije.

Šabić se založio za izmene zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je usvojen 2008. godine, ili čak bolje za donošenje novog koji će ukloniti propuste iz aktuelnog zakona. Prema njegovim rečima, prošla Vlada Srbije, iako je bila obavezna, četiri godine nije usvojila potrebna podzakonska akta za primenu ovog zakona, niti je usvojila Akcioni plan za spovođenje strategije o zaštiti podataka. Godina pred nama je prilika da rešimo neka elementrana pitanja i docnje koje su se pojavljivale, jer ne može niko da dovodi u pitanje prava građana, garantovana zakonom, zato što neki izvršni organ vlasti nije doneo podzakonski akt, upozorio je Šabić.

Šabić je kritikovao i pojedine poteze Ministarstva unutrašnjih poslova, koje u saopštenjima o hapšenju pojedinih lica ne poštuju pravo pretpostavke nevinosti i daju pune podatake, pa čak i slike osumnjičenih za određena dela. Izmenama ili usvajanjem zakona bi trebalo rešiti i pitanje da li poslodavac, uvidom u evidenciju zaposlenih o korišćenju službenih telefona, krši zakon i kako bi trebalo rešiti ovo pitanje, napomenuo je Šabić.

Šabić se medijima požalio ponovo na zanemarivanje službe Poverenika, nedovoljnog broja zaposlenih, ali im je zahvalio, kao i nevladnim organizacijama koji su im pomagali u proteklom periodu.

3 thoughts on “Poverenik obeležio 28. јanuar Dan zaštite podataka o ličnosti

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Medjunarodni dan prava javnosti da zna prslavljen je 28. septembra. Sada je na redu (Evropski?) Dan zastite podataka o licnosti, 28. ili 30. januar (videti “Danas”:
    ww.danas.rs/danasrs/iz_sata_u_sat/sutra_se_obelezava_dan_zastite_podataka_o_licnosti.83.html?news_id=43330).

Leave a Reply