E-servisi

Povodom Dana bezbednosti dece na internetu otvoren prvi digitalni kabinet u Beogradu

Član Gradskog veća Miroslav Čučković otvorio je danas, povodom Svetskog dana bezbednosti dece na internetu, prvi digitalni kabinet u Beogradu.

On je, u prisustvu ministarke za telekomunikacije Jasne Matić, istakao da će, pored Osnovne škole „France Prešern” na Miljakovcu, u narednom periodu veliki broj škola u prestonici biti u prilici da dobije digitalne kabinete.

– Predviđeno je da se u narednom periodu za 265 škola u Beogradu obezbedi 2.500 računara, koji će pomoći da se poboljša opismenjenost prvenstveno učenika mlađih od 15 godina, ali i njihova bezbednost na internetu. Takođe, veoma je značajno što će, pored centralnih gradskih škola, digitalne kabinete dobiti i najudaljenija beogradska sela, poput Grabovca, Vukićevca i Vinče – najavio je Čučković.

On je podsetio da je grad većinu učenika trećih razreda u opštinama Vračar, Palilula, Stari grad snabdeo laptopovima, što će i u narednom periodu biti prioritet. Takođe, kako je naveo, grad je omogućio i obuku najstarijih sugrađana za rad na računaru.

Kada je reč o bezbednosti dece na internetu, Čučković je naveo da mladi ljudi, pored informatičke pismenosti, posebno treba da povedu računa o tom aspektu. On je naglasio da i deca i roditelji s posebnim oprezom moraju koristiti društvene mreže. Čučković je ukazao da će deca upravo na digitalnim radionicama moći da se informišu o svim mogućim opasnostima i sprečavanju takvih pojava.

U sklopu akcije organizovan je i kviz u kome su dve ekipe učenika nekoliko generacija odgovarale na pitanja o bezbednosti na internetu. Bolja je osvojila laptop i projektor za svoju školu.

Leave a Reply