E-servisi

Predstavljen Centralni informacioni servis u zdravstvu

U Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” danas je predstavljen Centralni informacioni servis (CIS) kao resursna baza koja sadrži podatke o svim zdravstvenim ustanovama, zaposlenima, medicinskoj opremi i svim šifrarnicima koji su značajni za zdravstveni sistem.

CIS je baza kreirana u formi portala i tako dostupna svim ovlašćenim partnerima u zdravstvu, sa različitim nivoima pristupa, od nivoa zdravstvene ustanove do nivoa Ministarstva zdravlja.

Vrednost projekta, koji je sproveden uz podršku Svetske banke, iznosi 600.000 evra, a Institut za javno zdravlje Srbije biće nadležan za njegovo dalje sprovođenje i razvoj, dok će zdravstvene ustanove preko internet aplikacije održavati svoje podatke u
CIS-u.

Direktor Instituta Tanja Knežević ukazala je na to da će Ministarstvo zdravlja, Republički zavod za zdravstveno osiguranje, mreže zavoda za javno zdravlje i menadžment same ustanove moći u svakom trenutku da dobiju ažurirane podatke za svoje potrebe.

Knežević je istakla da je CIS resurs sa velikim potencijalom za razvoj komore zdravstvenih radnika, komore zdravstvenih ustanova, privatnog sektora i portala za građane.

Ona je najavila da će Institut “Batut” realizovati još jedan projekat Ministarstva zdravlja – “Razvoj zdravstva Srbije 2”, u okviru kojeg će, do kraja 2011. godine, biti otvoren pomenuti portal za građane.

Prema njenim rečima, u toku 2009. godine CIS će se povezati sa Agencijom za privredne registre i tako obezbediti podatke o zdravstvenim ustanovama iz privatnog sektora.

IT koordinator projekta Nada Teodosijević istakla je da će kroz CIS građanima biti omogućen uvid u zdravstvene usluge koje su im dostupne.

Uvođenje i razvoj CIS-a počeli su krajem 2006. godine, a tokom prethodne tri godine je izgrađena je nova informatička mreža, koja će omogućiti evidentiranje više od 6,5 miliona osiguranika zdravstvenog sistema Srbije.

Kroz obuku u prostorijama Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović- Batut” do sada je prošlo 4.000 korisnika iz svih zdravstvenih ustanova, a trenutno je u toku fazno puštanje u rad svih okruga zdravstvenog sistema Srbije.

Predstavljanju CIS-a prisustvovala je i državni sekretar Ministarstva zdravlja Nevena Karanović.

Leave a Reply