E-servisi

Predstavljen program Digitalna Srbija

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo je 7. jula organizovalo susret sa medijima na kome je predstavljen program Digitalna Srbija. Novinarima su se obratili Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministarke i Damir Baralić, direktor Republičkog zavoda za informatiku i Internet.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić je ukazala da program Digitalna Srbija čine aktivnosti na sprovođenju Strategije razvoja informacionog društva Srbije do 2020. godine i Strategije razvoja elektronskih komunikacija Srbije do 2020. Ministarstvo je u protekle 2 godine uradilo puno na stvaranje neophodnog institucionalnog i pravnog okvira potrebnog za dalji razvoj informacionog društva u Srbiji.

Digitalna agenda Srbije je urađena u skladu sa opštim ciljevima Digitalne agende za Evropu, koju je evropska komisija usvojila 19. maja ove godine. Intenzivno se radi na razvoju širokopojasnog Interneta koji predstavlja preduslov za eUpravu, razvoj digitalne televizije, elektronsko poslovanje i sl. Najznačajniji rezultati, do sada ostvareni u oblasti elektronske uprave, su elektronske sednice Vlade i Portal eUprava, naglasila je ministarka Matić.

Pomoćnik ministarke Nebojša Vasiljević je predstavio aktivnosti u oblasti eUprave i sadržaj Strategije razvoja informacionog društva Srbije do 2020. godine, a koja bi trebalo biti usvojena na sledećoj sednici Vlade.

Direktor Republičkog zavoda za informatiku i Internet Damir Baralić je demonstrirao korišćenje Portala eUprava. Portal je zvanično počeo sa radom 11. juna i sastoji se od rubruka: moja eUprava, eUsluge, eParticipacija, vesti, pomoć i kontakt. Uslov za elektronsku identifikaciju korisnika na Portalu i potpisivanje elektronskih zahteva, jeste posedovanje elektronskog sertifikat nekog od registrovanih sertifikacionih tela. Takođe korisnici imaju mogućnost online plaćanja taksi putem platne kartice ili pomoću automatski generisane opšte uplatnice. Trenutno na Portalu postoji preko 50 servisa. U skladu sa strategijom povećanja broja usluga, svim zainteresovanim državnim organima i lokalnim samoupravama upućen je poziv na saradnju. Od ove jeseni najavljena je masovna akcija popularisanja primena elektronskih servisa na Portalu eUprava i informisanje građana o mogućnostima Portala.  (IKTServis)

Leave a Reply