E-servisi

Prezentacija projekta “Proširenje GIS-a kako bi se podržale druge službe opštine Zvezdara”

U multimedijalnoj sali Ustanove kulture „Vuk Karadžić” (Bulevar kralja Aleksandra 77a) danas je održana završna konferencija projekta „Proširenje geografskog informacionog sistema (GIS) kako bi se podržale druge opštinske službe GO Zvezdara”, koji finansira Evropska unija u okviru programa „Exchange 3”. Stručnjacima iz svih beogradskih opština prezentovano je iskustvo iz projekta i iz oblasti geoinformatike, a svoje prezentacije imali su i gosti iz Estonije.

Suština projekta jeste razmena i širenje znanja o tome kako treba razviti elektronsku upravu, kako postaviti geoinformacioni sistem, na koji način vršiti razmenu podataka između državnih institucija, na koji način omogućiti službenicima da imaju pregled stanja na terenu, a i kako da deo toga bude dat građanima na uvid i drugo. Konkretna dobrobit za građane Zvezdare je postavljanje geoportala na internetu, to jest virtuelne karte opštine na adresi www.gis.zvezdara.rs gde građani mogu da vide generalne i detaljne urbanističke planove i plan vodovodne mreže, pretražuju podatke prema adresi ili parceli, kao i da vide informacije o ucrtanim objektoima od javnog značaja (mesne zajednice, društvene kancelarije, škole, biblioteke, vrtići, državne apoteke). Sistem prikazuje i lokacije za koje je opština izdala građevinske dozvole u proteklih godinu dana, kao i informacije o obimu i roku gradnje. Osim geoportala na internetu, u opštini je instaliran softver u Odeljenju za komunalne delatnosti koji prima komunalne prijave građana i postupa po njima (šalje urgencije javnim komunalnim preduzećima ili sekretarijatima). Instaliran je i softver za razmenu planskih dokumenata među državnim institucijama i javnim preduzećima.

Nosilac projekta je opština Zvezdara, partner iz Evropske unije grad Talin (Estonija), a partneri u Srbiji su grad Beograd – Zavod za informatiku i statistiku i opštine Palilula i Stari grad. Projekat traje od septembra 2010. do novembra 2011. godine i vredan je 246.787 evra (90 odsto sume je donacija Evropske unije, a 10 odsto je učešće opštine Zvezdara)

Leave a Reply