E-servisi

Prijave za zdravstveno osiguranje elektronskim putem

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da je Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) omogućio da poslodavci podnesu prijavu za zdravstveno osiguranje elektronskim putem.
Dinkić je na konferenciji za novinare, održanoj povodom predstavljanja jednošalterskog sistema i elektronske prijave i odjave zaposlenih, istakao da je RZZO na taj način obezbedio uštede u vremenu i novcu i priključio se projektu “giljotina propisa”.

On je objasnio da poslodavci neće morati da dolaze na tri šaltera – zdravstvenog fonda, penzionog fonda i službe zapošljavanja, već će sve neophodne aktivnosti moći da obave na jednom šalteru.

Potpredsednik Vlade je naveo da se ne ide na jednošalterski sistem već se ukidaju šalteri, što predstavlja maksimalnu uštedu za preduzeća koja preko svog kompjutera odjavljuju i prijavljuju radnike.

Direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović podsetila je na to da je taj zavod potpisao protokol o saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ) kojim je omogućen jednošalterski sistem prijave i odjave na zdravstveno osiguranje elektronskim putem.

Vukajlović je ukazala na to da RZZO i NSZ godišnje putem obrazaca dobiju više od 30 tona papira, i istakla da se novim sistemom, uz novac, štedi i vreme.

Takođe, ona je uputila poziv svim zainteresovanim službama i kompanijama da sklope slične ugovore sa RZZO, i dodala da su to već učinili Banka Inteza, kompanija “Telekom Srbija”, RTV B92 i drugi.

Leave a Reply