E-servisi

Prilikom izdavanja biometrijskih pasoša Srbija neće diskriminisati nikoga od svojih građana

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas da prilikom izdavanja biometrijskih pasoša Srbija neće diskriminisati nikoga od svojih građana.

Đelić je u intervjuu za agenciju Tanjug objasnio da će Srbija činiti sve da u bliskoj budućnosti građani sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji, osim biometrijskih pasoša, dobiju i mogućnost da bez viza putuju u zemlje šengenskog prostora.

Kada je reč o tome da li je Srbija time što je pristala da se iz procesa vizne liberalizacije izostave građani sa Kosmeta priznala nezavisnost pokrajine, Đelić je podsetio na to da EK u odluci kojom se predlaže stavljanje Srbije na belu šengensku listu ni na jednom mestu ne prejudicira status Kosova i dodao da se u obrazloženju odluke navodi da se ona donosi iz bezbednosnih razloga.

Prema njegovim rečima, ova odluka i njeno obrazloženje pokazuju da i međunarodna zajednica nije zadovoljna stanjem bezbednosti na Kosmetu, i to govori o onima koji danas tamo imaju vlast.

Đelić je ukazao na to da je s druge strane činjenica da naša zemlja ima veoma jasnu perspektivu belog šengena istovremeno i priznanje za dostignuti nivo reformi u Srbiji.

Kada je reč o tome da li će postojati fizičke razlike između pasoša koji se izdaju građanima iz centralne Srbije i onih koji se izdaju građanima koji imaju prebivalište na Kosmetu, Đelić je rekao da se u ovom trenutku sa EU razgovara o tome kako da se Srbiji omogući da ne diskriminiše deo svojih građana i da se istovremeno izađe u susret bezbednosnim zahtevima EU.

To će biti specifična procedura, u skladu sa našom državnom politikom, i u saradnji sa našim evropskim partnerima, rekao je Đelić i izrazio uverenje da će Srbija do 30. septembra ispuniti preostale tehničke uslove za stavljanje na belu šengensku listu.

Prema njegovim rečima, nakon ulaska na belu šengensku listu sledeći cilj kome Srbija treba da teži je da odmah postane deo šengenskog prostora.

Potpredsednik Vlade je poručio da će, po dolasku Srbije na belu šengensku listu, država oštro sankcionisati svaki pokušaj zloupotrebe liberalizacije viznog režima sa EU.

Beli šengen, kao svaka pogodnost, dolazi i sa određenim obavezama, rekao je Đelić i naveo da će svaki naš građanin koji bude ilegalno boravio u zemljama EU biti predmet postupka readmisije i bez ikakvog zastoja biće vraćen u Srbiju.

On je istakao da će svi koji žele da zasnuju radni odnos unutar šengenskog prostora morati da, u saradnji sa potencijalnim poslodavcem, prođu specifičnu proceduru dobijanja dozvole za rad u konzularnim predstavništvima u našoj zemlji.

Na našoj zemlji je da posle dobijanja ove pogodnosti nastavi reforme koje će očuvati status belog šengena, ukazao je Đelić i naveo da kao što šengenski prostor ima mogućnosti da se otvori prema jednoj zemlji ima mogućnosti i da se zatvori prema toj zemlji.

Prema njegovim rečima, zbog toga i nakon 1. januara 2010. godine Srbija mora nastaviti da se bori protiv organizovanog kriminala, da što bolje kontroliše svoje granice i administrativnu liniju sa Kosovom.

Đelić je izrazio uverenje da će svi građani do kraja godine moći da stare pasoše zamene novim biometrijskim putnim ispravama i ukazao na to da je Vlada Srbije donela odluku da nabavi još jednu mašinu za personalizaciju pasoša.

On je građanima Srbije u dijaspori poručio da stare pasoše, ukoliko je to moguće, u Srbiji zamene novima po hitnom postupku, i dodao da će im državna administracija u najvećoj mogućoj meri izlaziti u susret pri uzimanju novih putnih isprava.

Potpredsednik Vlade je objasnio da će građani Srbije nakon ukidanja viza moći da borave u zemljama šengenskog prostora svakih šest meseci do 90 dana, nakon čega se moraju vratiti u Srbiju na bar tri meseca.

Prema njegovim rečima, posle ta tri meseca oni se mogu vratiti u šengenski prostor i ponovo provesti tamo 90 dana.

2 thoughts on “Prilikom izdavanja biometrijskih pasoša Srbija neće diskriminisati nikoga od svojih građana

 1. Fljorim

  Hteo sam da saznam malo vise u vezi sa biometrijski pasos Srbije u vezi za posao.
  Na primer ako budem nasao posao u sengensku prostoriju,bilo kakav posao dal mogu ili dal moze ta firma ili taj gazda da mi pravi kontratu za posao i da radim legalno?
  Znaci ne da bude neki diplomatski posao ili neko vazno lice,samo d bude neki posao obicno,kao obican radnik,i vise bih hteo da saznam za Svajcarsku ako slucajno bih nasao posao.
  Hvala vam i prijatno.

 2. xhaxhi

  jer mozemo putujemu kroz austrju ili madarskoj sa biometrijski pasos serbiju mi smo uzeli kordinaciju uprava u beograd pasos

Leave a Reply