E-servisi

Primena najsavremenijih IT od značaja i za državu i za građane

Prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija u narednom periodu mora da dostigne zemlje koje koriste najsavremenije informacione tehnologije (IT) kako bi bio olakšan rad državnih organa i život građana.

Dačić je, otvarajući Treći IBM Forum, najavio da će od januara naredne godine početi izdavanje novih registarskih tablica, kao i saobraćajnih i vozačkih dozvola sa čipom.

Saobraćajne dozvole sa čipom omogućiće produžavanje registracije bez dolaska u policijsku stanicu, odnosno registraciju će biti moguće produžiti na tehničkom pregledu vozila, objasnio je on.

On je rekao da je biometrijske pasoše do sada uzelo 2,7 miliona građana, dok je 1,4 miliona njih dobilo biometrijski pasoš druge generacije sa otiskom prsta.

Prema njegovim rečima, druga generacija pasoša omogućiće građanima na graničnim prelazima prolazak kroz elektronska vrata na kojima neće biti granične policije.

Prvi potpredsednik Vlade je najavio da će prvi takav prolaz biti uveden na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu za nešto više od mesec dana.

MUP je, kako je podsetio, do sada izdao 2,5 miliona ličnih karata, od čega je 70 odsto sa čipom, dok je unos digitalnog sertifikata potražilo 1.000 građana.

On je naveo da su sa Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo uspostavljena sertifikaciona tela MUP-a koja omogućavaju da se čip na ličnoj karti iskoristi za ulazak u informacioni sistem državnih organa.

Takođe, sa Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo podignuta je ekstranet mreža i na taj način smo se pripremili za razmenu podataka sa Agencijom za privredne registre i Poštom, dodao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade je naveo da se radi na povećanju stepena bezbednosti ekstranet mreže, uz napomenu da u narednih pet godina MUP ima obavezu da kamerama pokrije ceo Koridor 10.

Kamere bi, kako je objasnio, registrovale prekoračenje brzine, za šta je takođe neophodno i postavljanje optičke komunikacione mreže za upravljanje saobraćajem na Koridoru.

Dačić je ukazao na to da je u planu i saradnja sa lokalnim samoupravama i uvođenje sistema za nadzor saobraćaja, a u većim gradovima i kamera za nadzor u školama.

Leave a Reply