E-servisi

Pripremljen Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić najavila je danas da će nacrt novog zakona o elektronskim komunikacijama u narednih nekoliko dana biti upućen Vladi Srbije na razmatranje.

Matić je na otvaranju telekomunikacionog foruma “Telfor 2009”, koji se održava u Centru “Sava”, istakla da će taj zakon omogućiti harmonizaciju propisa u elektronskim komunikacijama sa evropskim propisima, liberalizaciju tržišta, bolju zaštitu potrošača i jačanje nezavisnog regulatornog tela.

Ona je izrazila očekivanje da će Vlada Srbije usvojiti taj nacrt zakona do kraja ove godine, i najavila da će biti nastavljeno unapređivanje propisa o telekomunikcijama uz pomoć stručnjaka iz te oblasti.

Takođe, Matić je ukazala na to da je usvajanje novog Zakona o planiranju i izgradnji omogućilo jednostavnije procedure za izgradnju telekomunikacijske infrastrukture, što će doprineti daljem razvoju sektora.

Matić je izrazila uverenje da će tender za drugog operatera fiksne telefonije biti uspešan, i dodala da će ukoliko tender ne uspe, biti razmotreni razlozi i da će procedura biti ponovljena sa izmenjenim uslovima.

Na forumu “Telfor 2009”, koji traje do 26. novembra, učestvuju domaći i regionalni stručnjaci koji rade u oblastima telekomunikacija i informacionih tehnologija.

Organizatori ovog foruma su Društvo za telekomunikacije i Elektrotehnički fakultet u Beogradu, a tema su mobilni radio-sistemi i zaštita životne sredine.

One thought on “Pripremljen Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz., Beograd

  Evropski parlament je 24.11.2009, na svom plenarnom zasedanju, formalno usvojio
  nov telekomunikacioni reformski paket EU, koji je predlozila Evropska komisija u
  novembru 2007.
  Zato, mozda, trema zastati sa postupkom donosenja Zakona o telekomunikacijama,
  dok se njegov tekst ne uskladi sa izmenjenim i dopunjenjenim regulatornim okvirom EU.

Leave a Reply