E-servisi

Profesorima u dijaspori dodeljeni računari

Pomoćnik ministra za dijasporu u Vladi Republike Srbije Vukman Krivokuća izjavio je danas da je profesorima dopunske nastave na srpskom jeziku u Švajcarskoj uručeno 15 notebook računara za doprinos u očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma u dijaspori.

Krivokuća je na konferenciji za novinare, održanoj u Ministarstvu za dijasporu, naveo da su kompjuteri dodeljeni na svečanoj akademiji održanoj 14. juna povodom postavljanja i osvešćenja spomen-ploče Milevi Marić-Ajnštajn u Cirihu.

Nenad Đinđić, Vukman Krivokuća i Maja Perović

On je ukazao na to da je među prioritetima ovog ministarstva očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma u inostranstvu, i istakao da bi ovakva vrsta podrške u edukaciji naših mladih ljudi, koji su čuvari srpske kulture i tradicije, trebalo da bude obaveza kako države, tako i svih ozbiljnih kompanija u našoj zemlji.

Ministarstvo za dijasporu je, u saradnji sa liderom u reciklaži IT opreme, kompanijom BIS IT reciklažnim centrom i jednom od vodećih srpskih informatičkih kompanija u regionu “Pakom grupom”, obezbedilo računare profesorima sa ciljem da im omogući efikasnije sprovođenje nastave srpskog jezika za najmlađe pripadnike naše dijaspore u Švajcarskoj.

PR menadžer kompanije BIS IT reciklažni centar Maja Perović navela je da je ta kompanija, s obzirom na dugoročnu i veoma kvalitetnu saradnju sa Ministarstvom za dijasporu, rado poklonila 10 refabrikovanih notbuk računara profesorima u Cirihu.

Prema njenim rečima, obrazovanje je uvek prioritet ovoj kompaniji, u prilog čemu govore i stotine dece iz osnovnih škola u Srbiji kojima je ova kompanija na sličan način pomogla u prethodnih godinu dana.

Perović je ukazala na to da se kompanija BIS IT reciklažni centar odmah odazvala pozivu Ministarstva za dijasporu da učestvuje u ovom projektu jer je ideja o informatičkom opismenjavanju naših mladih ljudi u dijaspori jedan od prioriteta.

Izvršni direktor “Pakom grupe” Nenad Đinđić ocenio je da, uprkos ekonomskoj krizi koja je pogodila našu privredu, kompanije u Srbiji i dalje treba da razvijaju svest o društvenoj odgovornosti, i naveo da “Pakom grupa” dugi niz godina učestvuje u raznim projektima ovog tipa, vodeći se tom idejom.

Leave a Reply