E-servisi

Program podrške razvoju politike informaciono-komunikacionih tehnologija

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić uputila je danas poziv kompanijama iz Srbije da od januara naredne godine učestvuju u Programu podrške razvoju politike informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT PSP).
Matić je na okruglom stolu, održanom u Privrednoj komori Srbije, objasnila da se program sprovodi u cilju podizanja konkurentnosti domaćih preduzeća, i dodala da on domaćim preduzećima omogućava da u konzorcijumu sa drugim evropskim firmama konkurišu za evropske fondove.

Ona je precizirala da sredstva koja su namenjena za taj projekat iznose približno 750 miliona evra za pet godina.

Takođe, Matić je navela da po jednom projektu firme mogu dobiti po nekoliko miliona evra, i dodala da je to za naše kompanije prilika da dobiju bespovratna sredstva za realizaciju svojih projekata.

Prema njenim rečima, to je prilika da domaće firme sarađuju sa evropskim kolegama i da vide kakvi su tržište i usluge u evropskim zemljama u toj industriji, a konzorcijum koji konkuriše za sredstva da bi realizovao neki projekat treba da se sastoji od četiri do devet firmi iz različitih zemalja.

Uloga resornog ministarstva jeste da bude nacionalna kontakt tačka, da skuplja i pruža informacije koje su firmama neophodne, kao i da pomaže firmama da formulišu svoje projekte kako bi mogle uspešno da prođu kroz birokratsku proceduru i da u kontaktima sa firmama iz drugih zemalja nađu sebi partnere sa kojima će zajedno konkurisati, objasnila je Matić.

Ona je navela da je projekat počeo da se realizuje pre dve godine i da je predviđeno da traje do 2013. godine, i dodala da će novi poziv biti otvoren u januaru i da će trajati do juna.

Matić je navela da konzorcijumi do tada treba da predlože svoje projekte, koje će evropska komisija da ocenjuje, pri čemu će oni koji budu odobreni u narednih nekoliko godina moći da budu sprovođeni i da povlače odgovarajuća finansijska sredstva iz evropskih fondova.

Ona je istakla da su projekti iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija najbrojniji i najuspešniji na konkursima Evropske unije.

Nacionalni koordinator za pomenuti projekat u Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo Stefan Lazarević rekao je da je ICT PSP deo Okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost, koji se realizuje od 2007. do 2013. godine.

Lazarević je ukazao na to da ukupan budžet za ceo taj program iznosi više od 3,6 milijardi evra i da je cilj programa razvoj konkurentnosti, podrška inovativnosti, lakši pristup kapitalu i uslugama za podršku poslovanja, kao i razvoj informacionog društva.

Matić je, takođe, navela da postoji mogućnost da rok za dostavljanje ponuda kompanija za dobijanje licence za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji bude produžen za približno 10 dana.

Ona je podsetila na to da je bilo predviđeno da taj rok bude do 12. januara 2010. godine, ali da bi on mogao da bude produžen zbog predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika.

Leave a Reply