E-servisi

Prva elektronska kapija na Aerodromu “Nikola Tesla”

Prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pustio je danas u rad elektronsku kapiju (e-gate) na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu, koja će omogućiti znatno brži prelazak granice bez neposredne kontrole granične policije.

Dačić je tom prilikom istakao da takva vrsta uređaja za sada postoji samo na dva aerodroma u Evropi – pariskom “Šarl de Gol” i aerodromu u Frankfurtu, ali da oni nisu, kao što je to slučaj u Beogradu, kompletno povezani u sistem granične policije.

Elektronsku kapiju na beogradskom aerodromu, koja je donacija nemačke firme “Milbauer” sa kojom je MUP Srbije potpisao sporazum o tehničkoj saradnji, ima mogućnost da koristi 1,5 miliona građana Srbije koji imaju biometrijske pasoše izdate posle 31. decembra 2009. godine, objasnio je on.

Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da Srbija svoju želju za članstvom u Evropskoj uniji ne pokazuje samo verbalno, već i uvođenjem standarda koje nemaju čak ni mnoge evropske zemlje.

Naša zemlja na ovaj način pokazuje da pripada krugu zemalja koje imaju evropske standarde, poručio je Dačić i dodao da će, posle perioda privikavanja, na našim graničnim prelazima biti smanjeni redovi.

Načelnik Granične policije Nenad Banović objasnio je da građani prilikom prolaska kroz elektronsku kapiju upoređuju svoj otisak prsta sa otiskom koji je upisan u čip njihovog pasoša i, ukoliko se otisci poklapaju, kapija ih propušta.

Sistem preko upisanog matičnog broja u pasošu automatski proverava da li se građanin nalazi na nekoj od lista domaćih ili Interpolovih poternica i da li su podaci u pasošu originalni, što značajno povećava bezbednost prelaska državne granice, naveo je Banović.

Ambasador SR Nemačke u Srbiji Volfram Mas izrazio je zadovoljstvo time što granična policija naše zemlje nastavlja modernizaciju i čestitao Srbiji što se nalazi na samom vrhu napretka.

Leave a Reply