E-servisi

Prve elektronske sednice Inđijskih odbornika

Odbornicima Skupštine opštine Inđija dodeljeni su krajem marta notebook računari, i na taj način je ispunjen i poslednji uslov za održavanje elektronskih sednica SO koje se uvode prvenstveno u cilju racionalizacije troškova, ali i osavremenjivanja i organizacije rada ovog organa

„Svi odbornici su uvideli kvalitet ove novine u radu SO i glasali za uvođenje elektronskih sednica. Na ovaj način sednice će se realizovati mnogo kvalitetnije i jeftinije“ rekao je predsednik Skupštine Alaksandar Kovačević.

Kupovina kompjutera i štampača je jednokratna investicija Opštine, ni računari ni oprema neće pripadati lično odbornicima, već će oni pomenutu opremu zadužiti na period trajanja njihovog mandata, a zatim će ona pripasti njihovim naslednicima.

„Odbornici su potpisali izjave koje im garantuju korišćenje računara u periodu trajanja njihovog mandata“ – kaže Dragana Stepanović, sekretar Skupštine opštine Inđija.

Opštinska Agencija za IT, GIS i komunikacije izradila je softverski sistem koji će biti instaliran svakom odborniku na računar, i organizovala obuku za sve zainteresovane odbornike. „Mi smo izvršili obuku svih koji su bili zainteresovani, ali moram da priznam da j to mali broj. Agencija za IT, GIS i komunikacije sprovešće i dodatnu obuku u trajanju od 2-3 sata u popodnevnim časovima. Duža obuka nije potrebna jer je softver veoma jednostavan za korišćenje“- rekao je Mile Bodrožić, direktor Agencije za IT, GIS i komunikacije.

Inđija je tokom 2008. godine, kao neku vrstu probe, uvela elektronsko zakazivanje sednica Opštinskog veća. Ovo se pokazalo kao izuzetno korisno iskustvo, a takođe je opravdana i primarna funkcija – ušteda i racionalizacija troškova. Na osnovu ovog pozitivnog iskustva pokrenuta je inicijativa da se ovakav način rada uvede i u Skupštinu, tako da će prva aprilska sednica ujedno biti i prva elektronska sednica SO.

Leave a Reply