E-servisi

Računarska oprema i za sve seoske škole u Srbiji

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić najavila je danas da će u okviru projekta “Digitalna škola” sve osnovne škole dobiti učiniocu sa računarima za svakog učenika, a do početka juna naredne godine i neophodnu opremu.

Matić je, gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije, istakla da će već u decembru biti opremljeno 15 škola širom Srbije, i objasnila da će one škole koje su bile najspremnije za realizaciju ovog projekta dobiti informatičke kabinete sa mestima za rad 30 učenika i jednog nastavnika.

Svi računari će, kako je navela, biti povezani u lokalnu mrežu, što će omogućiti kontrolu onoga što đaci rade, pri čemu se planira stvaranje mogućnosti za učenje svih predmeta u tim kabinetima.

Ona je naglasila da će se svaka škola obavezati na maksimalno korišćenje računarskih kabineta za nastavu, a deca će moći da ih koriste i za zabavu, izradu domaćih zadataka i sprovođenje različitih projekata u okviru nastave.

U našoj zemlji ima više od 1.100 matičnih škola, precizirala je Matić i napomenula da će približno 3.000 školskih objekata i svaka seoska škola dobiti određenu računarsku opremu.

Za škole koje nisu mogle da izdvoje učionicu za ove svrhe biće obezbeđen prenosni računar, laptop i projektor pomoću koga može da se drži nastava u seoskim školama, često u jedinoj učionici koju one imaju, objasnila je ona.

Leave a Reply