E-servisi

Razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija u obrazovnom sistemu

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da će prioriteti u radu tog ministarstva u narednoj godini biti razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) u obrazovnom sistemu Srbije.

Matić je na konferenciji “Informacione tehnologije i obrazovni sistem Srbije” istakla da resorno ministarstvo radi na uspostavljanju infrastrukture, odnosno formiranju obrazovne mreže Srbije, koja treba da predstavlja okosnicu za brži pristup internetu za sve osnovne i srednje škole u zemlji.

Ona je naglasila da modernizacija obrazovnog sistema Srbije primenom IKT-a predstavlja jedini način da naša zemlja ostvari prosperitet, dugoročan i stabilan rast i da omogući mladima sticanje znanja i veština koje imaju njihovi vršnjaci u razvijenim evropskim zemljama.

Takođe, Matić je objasnila da je Srbija napravila male napretke u toj oblasti, i istakla da je sada važno da se povećanim investicijama u IKT u oblasti obrazovanja prevaziđe zaostalost za svetskim trendovima.

Matić je podsetila i na učešće Srbije u grčkom projektu “See light” koji je deo Helenik plana koji se odnosi na uspostavljanje regionalne akademske mreže koja će, pored Srbije, uključivati Rumuniju, Bugarsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

Ona je precizirala da vrednost dela tog projekta koji se odnosi na Srbiju iznosi približno šest miliona evra, i dodala da 80 odsto sredstava obezbeđuje Grčka, a 20 odsto Srbija.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Radivoje Mitrović ukazao je na to da 97 odsto finansijskih sredstava u obrazovanju ide na zarade, i naveo da je od preostalih tri odsto teško napraviti neki značajniji pomak u toj oblasti.

Mitrović je istakao da je jedan od osnovnih prioriteta Ministarstva prosvete razvoj IKT-a u nastavi, i naglasio da prema poslednjim informacijama internet u Srbiji ima između 80 i 90 odsto škola.

On je naveo da rezultati istraživanja koje je nedavno sprovelo Udruženje profesora informatike Srbije pokazuju da starije modele rečunara poseduje više od 69 odsto škola, ali i da postoje neki pomaci na tom planu kao rezultat ulaganja u protekloj godini.

Prema tom istraživanju, standard opremljenosti dodatnom IT opremom u školama obuhvata posedovanje štampača, projektora i skenera, precizirao je Mitrović.

Leave a Reply