E-servisi

RGZ na skupu “SDI days 2013” u Šibeniku

U periodu od 26-27. septembra 2013. godine predstavnici Republičkog geodetskog zavoda učestvovali su na međunarodnom skupu “SDI days 2013” koji je organizovan u Šibeniku, Hrvatska.

U Šibeniku je u periodu 26.-27. septembra 2013. godine održan međunarodni skup “Dani infrastrukture geoprostornih podataka 2013” (“SDI days 2013”). Skup je organizovala Državna geodetska uprava Republike Hrvatske zajedno sa Zajedničkim istraživačkim centrom Evropske komisije (Joint Research Centre – EC) i Hrvatskom komorom ovlaštenih inženjera geodezije (HKOIG).

Prvog dana je održana naučna radionica na temu “INSPIRE i integrisano upravljanje zemljištem i vodama” (INSPIRE and integrated land and water management scientific workshop). Radovi su se odnosili na infrastrukturu geoprostornih podataka, sa specijalnim osvrtom na njenu ulogu u integraciji prostornih podataka koji su povezani sa vodama.

Drugi dan međunarodnog skupa u Šibeniku je bio posvećen petom Hrvatskom NSDI i INSPIRE danu. Akcenat prezentacija je bio na razvoju, statusu, pravnim pitanjima, IT mogućnostima nacionalnih infrastruktura uopšte i u širem regionu. Takođe, moglo se čuti o obavezama država članica povodom prostornih podataka, iskustvima novih članica Evropske unije i pozitivnim i negativnim, kao i o aktuelnostima u ovoj oblasti.

Učesnici su bili iz zemlje domaćina skupa, Srbije, Crne Gore, Italije, Albanije, Bugarske, Turske, predstavnici tela Evropske unije i drugi. Republički geodetski zavod Republike Srbije je predstavio stanje u geosektoru na osnovu analize sprovedene kroz inicijativu i aktivnosti radnih grupa NIGP-a. Učesnici skupa su izrazili interesovanje za detalje sprovedene analize.

Leave a Reply