E-servisi

Rusija stvara internet-portal državne podrške razvoja biznisa

Inovacioni klaster Skolkovo prema predsedničkom nalogu stvara internet-portal državne podrške razvoja biznisa. Podmoskovska Silicijumska dolina odlučila je da uključi u njega solidnu mrežu za inovatore i investitore, između ostalih i iz inostranstva. Time će projekat Virtuelni Skolkovo ubrzati sprovođenje inovacija u život.

Poslovna socijalna mreža sa takvim zadatkom se prvi put stvara u Rusiji. Ranije formirani specijalizovani internet-resurs StartumPojnt za preduzimače-novajlije i investitore, prema mišlenju eksperata, nije uspeo.

Socijalna mreža Inograda, u koju će se uključiti ne samo njegovih 400 kompanija-rezidenata svih grana – od biomedicine sve do kosmičkih tehnologija, već i kompanije sa strane, među njima i strane kompanije, može da postane univerzalni višenamenski projekat: od traženja novih biznis-ideja do stvaranja novih korporacija. U stvaranju Virtuelnog Skolkova učestvuje američka korporacija Cisco, ekspert u visokim tehnologijama. To će proširiti mogućnosti nove socijalne mreže, – kaže potpredsednik Fonda Skolkovo za međunarodne odnose Seda Pumpjanska.

Posle stvaranja Virtuelnog Skolkova ne treba biti obavezno fizički u Inogradu. Nastaće mogućnost daljinskog rada. Pred nama je zadatak da stvorimo platformu, kuda bi stizale sve informacije, gde bi čovek mogao da radi iz bilo kog mesta – slati upite i kontaktirati s partnerima.
Jaka konsolidovana baza podataka o inovacijama je korisna ideja, međutim, nova socijalna mreža neće moći da odmah reši sve zadatke, – smatra investicioni analitičar Ilija Račenkov.

Obično kompanije, kojima trebaju investicije, traže ih privatno, a ne na forumima. To će pre biti mogućnost za podršku projekata, povezanih s internet-biznisom.

Čak ni američka Silicijumska dolina za sada nije stvorila svoju moćnu socijalnu mrežu, već koristi živo kontaktiranje partnera u biznisu, – kaže generalni direktor internet-kompanije Strateg Jekaterina Aksjonova.

Treba u toj socijalnoj mreži formirati novi način širenja podataka – naprimer, open data, kada su neke ideje u slobodnom prilazu. Treba pravilno organizovati ivente (događaje) – za promociju i razonodu – i stvoriti moćnu podršku na engleskom jeziku.
Inače, jasno je da biznis-ideje u skolkovskoj mreži ne smeju da budu potpuno otvorene za pristup – potrebna je politika bezbednosti, – precizira Jekaterina Aksjonova. – Treba uvesti pozive za učešće u zajednici, mora da bude i korisnički sporazum, povezan s neširenjem informacija, koje su u mreži, – dodaje Ilija Račenkov.
U svakom slučaju, ima vremena da se promisle svi detalji. Mreža mora da bude stvorena do kraja ove godine.

Leave a Reply