E-servisi

RZZO od marta najavljuje umesto zdravstvene knjižice kartice sa čipom

Nove elektronske zdravstvene knjižice, koje će se od marta početi dodeljivati građanim, omogućiće brži i lakši pregled kod lekara i podizanje lekova u apotekama bez administriranja.

Čekanje u redu na šalterima biće zamenjeno automatima koji će izgledati kao bankomati i u njima će građani knjižice da overavaju. Automati će biti postavljeni u svim filijalama Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali i u bolnicama, gde će pacijenti moći da provere da li im je poslodavac uplatio doprinos.

Elektronska knjižica izgledaće kao bankovna kartica. Biće urađena po standardima Evropske unije, od kvalitetnog polikarbonata, zbog čega će rok trajanja biti deset godina. Knjižice-kartice napraviće Zavod za izradu novčanica i građane će koštati oko 4 evra, a procenjeno je da su ukupni troškovi izdavanja novih knjižica oko 20 miliona evra.

Kartica će imati najsavremenije elemente zaštite, kako ne bi bila falsifikovana. Imaće čip koji će u sebi sadržati matične podatke osiguranika. Ovi podaci već se nalaze na papirnim knjižicama, a to su matični broj, ime i prezime, adresa, šifra osiguranja. Imaće svoj broj, tako da će biti poznato kome je izdata, a biće podređena i osobama sa invaliditetom, odnosno slepima i slabovidima.

Nova zdravstvena knjižica neće sadržati nijedan zdravstveni podatak o osiguraniku, zato što ti podaci ne bi mogli da stanu u karticu. Dobar primer je Slovenija, koja je kartice uvela 2001. godine. Oni su zdravstvene podatke osiguranika unosili u kartice i brzo su svima kartice bile prebukirane. Zbog toga su se vratili na sistem koji će biti uveden u Srbiji. RZZO je uradio bazu osiguranika sa svim matičnim podacima, koji nam sada daju mogućnost da idemo korak ka informatizaciji zdravstva.

Od 2005. godine radimo na unapređenju informacionog sistema. U početku u domovima zdravlja nisu ni znali za kompjuter, dok je danas situacija bitno izmenjena. Valjevski okrug je odabran jer je tamo sve informatički povezano, ali nije bilo sredstava da se to multiplikuje kroz celu Srbiju. Prednost celog projekta je da će se ubuduće lakše upisivati podaci, a i skratiće se vreme administriranja u zdravstvenim ustanovama

3 thoughts on “RZZO od marta najavljuje umesto zdravstvene knjižice kartice sa čipom

 1. zoran

  Koliko ja znam čipuju se samo domaća stoka i divlje zivotinje pa neznam da smo i mi stigli na takvu razinu. Svaka čast čipovani.

 2. Milion_KARTICA

  Sve kartice (lična karta, saobraćajna dozvola,…, sad i zdravstvena) imaju dovoljno memorije da pohrane posebne identifikacione podatke (ID) o meni ili Vama!

  SVI ostali podaci mogu se dobiti pozivom na taj ID iz JEDNE JEDINE KARTICE!

  Na primer to je JMBG (13 cifara ) za svakog od nas plus poseban ID za odredjenu oblast, jedan ID za MUP, drugi ID za zdravstvo, treći ID za …,
  N-ti ID za poplavu svih mogućih birokratskih gluposti.

  Ovo je primer kako neko “LEGALNO KRADE”(?!?) 20,000,000,00 EVRA,
  a sve pod parolom brige za nas “nepismene”.

  Kakvo je to uprošćavanje života i poslovanja, kad
  za svaki posao treba POSEBNA KARTICA,
  na kojoj će stajati IME, PREZIME i moj_ID (??????????)

 3. Predrag Križan

  Naravno da može sve sa jednom karticom na kojoj se nalazi matični broj gradjana. Ali prethodno bi trebalo da prihvatimo, da nam se naplati korišćenje te kartice za svaku svrhu posebno. Kao zdravstvena knjižica – 500 dinara. Kao lična karta – 500 dinara. Kao vozačka dozvola – 500 dinara… pa tako u nedogled x 500 dinara. Dok se to ne dogovori, i dalje ćemo imati posebne kartice za svaku moguću elektronsku identifikaciju.

Leave a Reply