E-servisi

Seminar o zloupotrebama platnih kartica

Seminar o sprečavanju zloupotreba platnih kartica u organizaciji PKS i Foruma za prevenciju zlupotreba, izazvao veliku pažnju polaznika

Zloupotreba platnih kartica sve je češća, naročito u zemljama u kojima je ovaj proizvod i način plaćanja još uvek novost. Dovoljna je mala neopreznost, kao što je gubitak ili nepažljivo bacanje papira iz banaka ili trgovinskih kuća pa da na hiljade korisnika platnih kartica bude oštećeno. Zbog toga su Odbor za bankarstvo i osiguranje Privredne komore Srbije zajedno sa Forumom za prevenciju zloupotreba platnih kartica, organizovali edukativni seminar o primeni PCI – DSS standarda koji su se pokazali kao izuzetno efikasni u zaštiti od zloupotreba kartica.


Pozdravljajući prisutne, Branislava Žunić, sekretar Odbora za bankarstvo i osiguranje, istakla je da edukacije ove vrste mnogo pomažu stručnjacima koji su u bankama, trgovini, akceptarskim kućama, NBS i MUP Srbije zaduženi za bezbednost platnih kartica i sprečavanje njihove zloupotrebe. Pozvala je sve trgovce da ukoliko nisu, što pre uđu u proces usaglašavanja svojih plaćanja platnim karticama sa PCI DSS standardima, kako bi povećale njihovu sigurnost prilikom plaćanja.

O načinima za sprečavanje zloupotreba polaznicima izuzetno posećenog seminara govorili su Džon Mengan i Sanđiv Kumar, stručnjaci firme Sysnet iz Dablina, koja se zaštitom platnih kartica bavi u više od 30 zemalja, a od pre nekoliko godina prisutna je i u Srbiji.

Zloupotreba kartica, kako su istakli predavači, najčešća je u domenu bankarskih platnih kartica i zbog toga štetu trpe bankarski klijenti ali i same banke. Neopreznost je često razlog za veliku zloupotreba, a kao primer naveden je gubitak jednog prenosivog računara – lap topa, koji je bio vlasištvo Centralne banke Irske. Štetu je osetilo više od 10.000 klijenata, a drugi oblici štete spustili su se na više različitih nivoa.

Inače, zloupotrebe rastu iz meseca u mesec, a „kriminalci postaju sve pametniji“ ocenjuju predavači. Irski stručnjaci upozorili su da se 13 odsto zloupotreba dešava zahvaljujući internetu i neopreznom ostavljanju podataka na mreži, zatim 16 odsto izazovu hakeri direktnim provalama u slabo obezbeđene sisteme banaka i trgovinskih kuća, a čak pet odsto dešava se zbog neoprezno odbačene dokumentacije i gubitka računara ili zbog neobezbeđenja podataka u njima.

Leave a Reply