E-servisi

Siemens pokrenuo Inicijativu za gradove centralnoistočne Evrope

Imajući u vidu ubrzan razvoj gradova u svetu, kompanija Siemens pokrenula je Inicijativu za gradove na nivou zemalja centralno istočne Evropre, najavljeno je na prvom skupu menadžera za gradove ove kompanije koji je održan 16. i 17. juna u Beogradu. Na ovom skupu usvojena je koordinaciona strategija za gradove ovog dela Evrope a za koordinatora inicijative je izabran Tihomir Rajlić, generalni direktor Siemens d.o.o. Beograd.

Ovim projektom biće obuhvaćeno 16 gradova i to: Beograd, Bratislava, Bukurešt, Budimpešta, Burgas, Istanbul, Kečkemet, Kijev, Ljubljana, Ostrava, Podgorica, Prag, Sarajevo, Sofija, Beč i Zagreb. Gradovi su birani na osnovu podataka o veličini, nacionalnom bruto dohotku kao i postojećem potencijalu za dalji razvoj.

Ideja o pokretanju Inicijative za gradove potekla je iz kompanije Siemens zbog toga što ova kompanija ima značajno iskustvo u rešavanju infratrukturnih izazova sa kojima se veliki gradovi danas suočavaju. Cilj Incijative za gradove je povezivanje Siemens eksperata za gradove u ovom delu Evrope kako bi razmenili znanja, rešenja, ideja i informacije.

Gradovi predstavljaju važno tržište infrastrukture koje ima vrednost oko 300 mlrd eura godišnje. To je bio jedan od razloga zbog kojeg je Siemens osnovao četvrti sektor posebno posvećen razvoju infrastrukture i gradova (Sektor Infrastruktura i gradovi).

U novom sektoru Siemens je objedinio svoja znanja na ovom području i ponudio rešenja za “pametne mreže”, transport budućnosti kao i inovativna rešenja za napajanja. Mnogi gradovi u regionu, među kojima je i Beograd, već su prijatnija mesta za život zahvaljujući Siemens rešenjima.

“Gradovi su ključno tržište našeg rasta u budućnosti. Kao kompanija koja nudi integrisane tehnologije u boljoj smo poziciji od bilo koje druge kompanije da odgovorimo na sve zahteve urbane infrastrukture”, rekao je Tihomir Rajlić, generalni direktor kompanije Siemens d.o.o. Beograd na ovom skupu dodavši da je jedan od primera dobre prakse Siemensa u infrastrukturnim rešenjima upravo rekonstrukcija tramvajske kontaktne mreže i ugradnja sistema za adaptibilno upravljanje saobraćajem u Bulevaru kralja Aleksandra koji je ovaj deo grada učinio komfornijim za život građana i doprineo zaštiti životne sredine.

Primer dobre prakse: Rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra

Zahvaljujući najmodernijem Siemens sistemu za adaptabilno upravljanje puštenim u rad 1. septembra 2010. u delu Bulevara kralja Aleksandra na godišnjem nivou će se ostvariti ušteda emisije ugljen dioksida za oko 2.500 tona godišnje.

U okviru rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra od Vukovog spomenika do Ulice gospodara Vučića (Cvetkova pijaca) kompanija Siemens d.o.o. Beograd je završila projekte rekonstrukcije tramvajske kontaktne mreže i ugradnju najmodernijeg Siemens-ovog sistema za adaptabilno upravljanje saobraćajem. Sistem je omogućio da se na jednoj od najprometnijih ulica u Beogradu obezbedi nesmetano odvijanje saobraćaja, pri čemu će vozila javnog prevoza putnika imati pravo prvenstva prolaza u odnosu na druge učesnike u saobraćaju.

Koordinisani rad svih raskrsnica na koridoru omogućio je smanjenje čekanja na semaforima i time direktno uticao na smanjenje zagađenja od izduvnih gasova vozila. U sklopu projekta rekonstrukcije tramvajske kontaktne mreže isporučena je Siemens-ova oprema za elektrifikaciju tramvajske kontaktne mreže čime je još jednom iskazano poverenje u kvalitet i pouzdanost Siemens-ove opreme. Sistemi su uspešno pušteni u rad 1-og septembra 2010. godine.

Primer dobre prakse: Građevinske tehnologije u Berlinu

U Berlinu je 1995. godine predstavljena strategija za uštedu energije i smanjenje emisije ugljen dioksida. Glavni grad Nemačke se suočio sa finansijskim izazovom: ukupni troškovi energije za oko 200 javnih zgrada iznosio je preko 17 mil. EUR godišnje. Za održivo smanjenje emisije ugljen dioksia i smanjenje troškova, Berlin je ušao u partnerstvo sa Siemens-om kako bi uštedeo energiju. Uz tzv. Ugovor o štednji energije, Siemens je izračunao i realizovao potencijalnu uštedu energije i troškova za svaku zgradu pojedinačno.

Prema uslovima ugovora, troškovi potrebnih ulaganja su izjednačeni sa ugovorenom garantovanom uštedom. Na kraju ugovornog perioda, sve uštede od smanjenja troškova poslovanja idu u korist korisnika. Kao rezultat partnerstva sa Siemens-om, Berlin danas štedi preko 5 mil EUR kada su troškovi energije u pitanju i ima smanjenu emisiju CO2 za oko 30.000 tona godišnje. Siemens je na globalnom nivou sproveo preko 6.500 projekata uštede energije na građevinskim objektima, sa garantovanom ukupnom uštedom od gotovo 2 mlrd EUR godišnje i znatno većim smanjenjem emisije CO2, od 9 mil. tona.

Primer dobre prakse: Integrisana mobilna rešenja u Londonu

Grad London je postavio ambiciozne ciljeve za smanjenje emisije gasova iz staklenika. Koristeći trenutno raspoložive tehnologije, glavni grad Velike Britanije je blizu postizanja tih ciljeva, bez značajnih promena načina života njegovnih stanovnika. Primenom ove tehnološke novine, do 2025. smanjiće se emisija gasova štetnih po klimu za 44%., u odnosu na 1990.

Primena dodatnih tehnoloških inovacija će donijeti 60% smanjenja, čime se gotovo postiže zacrtan cilj do 2025. Integrisan mobilni koncept je ključna poluga za postizanje tog cilja. Na primjer, Siemens tehnologija je omogućila Londonu da sprovede program smanjenja zagušenja u lokalnom saobraćaju. Siemens-ov “pametan” video nadzor registruje vozila sa dozvolom ulaska u centar grada i utvrđuje da li je plaćena putarina.

Gradskim ulicama sada se vozi 60.000 manje vozila dnevno, što smanjuje promet za 20%. Saobraćajni protok je ubrzan za 35%, a emisija CO2 je smanjena za 150.000 tona godišnje. Gradski sistem naplate je deo integrisanih saobraćajnih rešenja koje je razvio Siemens. Rešenjem za “pametno” premrežene ulice i pruge optimalno se koristiti postojeća infrastruktura prevoza.

Novi regionalni voz je iz Siemens-ove flote i poboljšava prigradska putovanja. Heathrow Express i Heathrow Connect sada pružaju putnicima brzu, direktnu vezu između grada i aerodroma. Satelitski sistem pozicioniranja optimizuje informisanje putnika autobusa u gradu i saobraćaj za oko 8.000 londonskih autobusa. Osim toga, gradski autobuski vozni park ima prvi vozila sa pogonom zasnovanim na Siemens-ovoj hibridnoj tehnologiji.

Leave a Reply