E-servisi

Skupština usvojila Zakon o elektronskoj trgovini

Ministarstvo trgovine i usluga Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Skupština Srbije usvojila Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda i Zakon o elektronskoj trgovini, koji su usklađeni sa evropskim propisima u ovim oblastima.

U saopštenju se navodi da pomenuti zakoni predstavljaju važan deo agende Vlade Srbije u pravcu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravom Evropske unije.

Zakon o elektronskoj trgovini, koji prvi put kod nas uređuje internet trgovinu kao značajan segment elektronskog poslovanja, omogućiće otvaranje više hiljada novih radnih mesta u ovoj oblasti, a građanima Srbije će pružiti sve pogodnosti elektronske kupovine koje imaju i potrošači razvijenih zemalja.

Ovaj dokument ima izuzetan značaj za razvoj trgovine u uslovima intenzivnog napretka informacionih tehnologija, a njegov cilj je obezbeđivanje pravne sigurnosti za učesnike u prometu robe i usluga putem informacionih mreža.

Zakon o opštoj bezbednosti prozivoda u pravni sistem Srbije unosi odredbe evropskih direktiva o opštoj bezbednosti proizvoda i o obmanjujućim proizvodima, pri čemu ovaj dokument predviđa uvođenje internog sistema brze razmene informacija o nebezbednim proizvodima koji će se integrisati u evropski sistem Rapeks – (RAPEX).

Taj dokument propisuje postupanje i obaveze proizvođača i distributera u pogledu stavljanja na tržište isključivo bezbednih proizvoda i njihovo kontinuirano praćenje, a onemogućuje proizvodnju, uzvoz, izvoz i prodaju obmanjujućih proizvoda i pruža visok nivo zaštite potrošača, dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply