E-servisi

Srbija se priključila programu EU za razvoj informatike

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Srbije Jasna Matić i komesar EU za informaciono društvo i telekomunikacije Vivijan Reding potpisale su danas Memorandum o razumevanju o učešću Srbije u programu za konkurentnost i inovativnost u oblasti informacionih tehnologija.

Matić je u izjavi za agenciju Beta ukazala na to da je ukupna vrednost programa za period od naredne tri godine veća od 750 miliona evra, i dodala da danas potpisani dokument omogućava da srpska preduzeća i institucije konkurišu za ta sredstva i učestvuju u programu.

Ministar je istakla da iznosi nisu ograničeni po zemljama, i navela da izbor zavisi od kvaliteta projekta koji se predlaže, pri čemu pojedinačni projekti mogu imati vrednost od približno 10 miliona evra.

Ona je ocenila da je potrebno da srpske firme konkurišu u konzorcijumima, zajedno sa firmama iz drugih evropskih zemalja.

Matić je podsetila na to da su srpske naučno-istraživačke institucije do sada bile veoma uspešne u sličnim programima i da su uspele da dobiju značajna sredstva i veliki broj projekata, i izrazila nadu da će mala i srednja preduzeća iz naše zemlje učestvovati i u ovom programu.

Prema njenim rečima, srpske naučno-istraživačke institucije uspele su u 2007. i 2008. godini da dobiju više od 2,5 miliona evra u sličnim evropskim projektima.

Leave a Reply