E-servisi

Strategijom do bržeg razvoja E-uprave

Elektronska uprava sve je izvesnija budućnost i u našoj zemlji iako u ovom trenutku nema velikog broj proizvoda i korisnika koji bi brže razvijali ovu oblast

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo pripremilo je Nacrt Strategiju razvoja E – uprave i Akcionog plana, a na „okruglom stolu“ u Privrednoj komori Srbije, priređivači Strategije najavili su njeno skoro usvajanje.

– Elektronska uprava omogućava efikasniji rad organa i imaoca javnih ovlašćenja u funkciji vršenja vlasti, ekonomskog rasta i smanjenja tereta administracije. Ukupan nivo razvijenosti IKT tehnologija u Srbiji je nizak zbog nerazvijene računarske mreže, nerazvijenog službenog evidentiranja u elektronskom obliku kao jezgra neophodnog za razvoj E – uprave, nedovoljne standardizacije i koordinacije razvoja informativnih sistema u organima vlasti kao i zbog nedostatka stručnih kadrova – ocenio je Nebojša Vlaisavljević, pomoćnik ministra, dodajući kako buduća Strategija i Akcioni plan treba do 2013. godine sve te barijere da prevaziđu i omoguće brzo i efikasano poslovanje elektronske uprave u Srbiji.

Jelena Jovanović, sekretar Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije rekla je da slaba infrastruktura otežava brži razvoj E – uprave, a mali interes preduzeća i kompanija potiče od skromne ponude proizvoda koji bi pogurali razvoj E – uprave.

Leave a Reply