E-servisi

Stručnjaci RGZ se upoznali sa softverskom arhitekturom i komponentama budućeg geoportala koji je u finalnoj fazi razvoja

U okviru donatorskog projekta za podršku uspostavljanja nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka u Srbiji, podržanog od norveškog Ministarstva za spoljne poslove i Norveške nacionalne katastarske i kartografske agencije Statens kartverk, grupa stručnjaka iz RGZ a posetila je Norvešku.

Cilj posete je bio da se stručnjaci RGZ a upoznaju sa softverskom arhitekturom i komponentama budućeg geoportala koji je u finalnoj fazi razvoja, da se upozna sa Norveškom nacionalnom kartografskom upravom i infrastrukturom nacionalnih geoprostornih podataka u Norveškoj.

Prvi deo studijske posete
Lokacija: Trondhajm poslovne prostorije kompanije Avinet.

Datum: 21-24.09.2009

Teme:

Upoznavanje sa Adaptiv geoportalom;

Obuka za PostgreSQL/PostGIS;

Mapserver/OGC/Openlayers.

Upoznavanje sa Adaptiv geoportalom
Uvod u program obuke;

Adaptive Client, rešenje za distribuciju mapa preko Interneta;

Pregled bitne softverske infrastrukture: IIS, PostgreSQL, PostGIS, Mapserver kao mapengine, Apache HTTPD, PROJ (alati i algoritmi za transformaciju), WMS/WFS, rendering mapa;

Komponente Adaptive geoportala i njihova funkcionalnost;

Adaptive administrator, pregled komponente za konfigurisanje i održavanje geoportala. Teme, slojevi, kategorije, korisnici, uloge, simboli, teme za digitalizaciju, kreiranje korisničkog interfejsa, prenos datoteka (file upload).

Obuka za PostgreSQL/PostGIS
Uvod, upoznavanje sa PostgreSQL i PostGIS ekstenzijom;

Instalacija;

Klijenti;

Preuzimanje i izvoz podataka (Import/Export), različiti izvori podataka i alati;

SFS funkcije;

Administratorski zadaci.

Mapserver/OGC/Openlayers
Uvod u Mapserver, Open Geospatial Consortium i Openlayers kao način za implementaciju front-end/client map interfejsa;

Instalacija alata i klijenata;

Mapserver i Mapfile;

Open Geospatial Consortium (OGC) i Mapserver.

Posle pređenih oblasti polaznici kursa su imali prilike da na praktičnim primerima provere i utvrde oblasti koje su izložene od strane Avinet stručnjaka. Na kraju svakog radnog dana pravljen je rezime pređenih oblasti. Poslednjeg dana napravljen je rezime obuke.

Drugi deo studijske posete
Lokacija: Honefos poslovne prostorije Norveške uprave za kartografiju Statens kartverk.

Datum: 25.09.2009

Teme:

Organizacija i način rada Norveške upravu za kartografiju (Brede Gundersen);

NSDI u Norveškoj (Tomas Martin);

Web Portal – strategija i implementacija (Tomas Martin);

Metapodaci i katalog metapodataka (Tomas Martin);

Katastar u Norveškoj – pregled novog katastarskog sistema, novi zakon novi softver, uloga katastra, saradnja sa opštinama, struktura novog katastarskog sistema, softverska arhitektura katastarskog sistema (globalna slika), veza sa eksternim sistemima, konverzija i provera kvaliteta podataka (Laila Lovhoiden);

Sistemska arhitektura novog katastarskog sistema, opis slojeva sistemske arhitekture novog katastarskog sistema (sloj podataka, aplikativni sloj, klijenti, aplikativni sloj, SOA arhitektura, Web servisi, WMS i WFS, XML/GML), povezivanje sa eksternim korisnicima (Ivar).

Zaključak

Stručnjaci RGZ-a su imali prilike da se upoznaju na praktičnim primerima kako funkcioniše portal geoprostornih podataka, da se upoznaju sa najvažnijim komponentama geoportala (MapServer, PostreSQL) i da se upoznaju sa standardima u oblasti distribucije geoprostornih podataka preko Interneta.

Takođe stručnjaci RGZ-a su imali prilike da se upoznaju sa iskustvima Norveške uprave za kartografiju u domenu primene novog zakona o katastru, sistemskom arhitekturom i izgradnjom njihovog novog katastarskog informacionog sistema, povezivanjem sa ostalim institucijama (zemljišna knjiga, registar pravnih lica, registar lica, registar poštanskih adresa).

Leave a Reply