E-servisi

Sve osnovne škole u Srbiji biće opremljene računarskim kabinetima

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da će u okviru realizacije projekta “Digitalna škola“, koje sprovodi ovo ministarstvo, do kraja ove školske godine sve osnovne škole biti opremljene računarskim kabinetima.

Matić je prilikom posete Osnovnoj školi “Dušan Jerković” u Užicu, kojoj je uručila računarski kabinet, rekla da će ovaj projekat omogućiti da sve škole u Srbiji koriste isti kompjuterski sistem, što će osnovcima omogućiti međusobnu komunikaciju, a njihovim nastavnicima razmenu iskustva u izradi nastavnih sadržaja.

Projekat “Digitalna škola” je u fazi realizacije raspisanog tendera za nabavku planiranih 30.000 računara, tako da se očekuje da će od januara početi faza opremanja računarskih kabineta, istakla je ona.

Prema njenim rečima, vrednost pomenutog projekta iznosi više od šest miliona evra, a resorno ministarstvo ga finansira iz sopstvenih sredstava koja su prikupljena od telekomunikacionih operatera, koja po zakonu služe za unapređenje elektronskih komunikacija.

Ona je najavila da će ministarstvo pomoći nerazvijenim opštinama kako bi se i u seoskim školama obezbedili neophodni uslovi za pristup internetu.

Matić je uputila poziv i svim školama u Srbiji da se uključe u akciju Ministarstva telekomunikacija i informacionog društva pod nazivom “Klikni bezbedno”.

Ova akcija ima za cilj da se deca nauče kako da bezbedno koriste internet i zaštite se od potencijalnih opasnosti sa kojima se mogu suočiti, dodala je ona.

Leave a Reply