E-servisi

Sve zemlje EU u obavezi da uvedu drugu generaciju biometrijskih pasoša

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštio je danas da je Evropska komisija za biometrijske pasoše donela odluku da su sve zemlje članice EU u obavezi da uvedu drugu generaciju biometrijskih pasoša, koja podrazumeva pasoše sa otiscima prstiju u čipu.

U saopštenju se navodi da ovaj sistem omogućava da na državnim granicama zemalja koje imaju razvijene sisteme za kontrolu pasoša građani mogu da koriste automatske prolaze.

Za Srbiju je veoma važno da što pre uvede ovaj sistem, s obzirom na najavljenu viznu liberalizaciju prema zemljama “belog šengena”, pri čemu će Ministarstvo unutrašnjih poslova u periodu od 18. novembra do 1. decembra vršiti rekonfiguraciju sistema za izdavanje dokumenata.

U pomenutom periodu neće biti moguće podnošenje zahteva za izdavanje biometrijskih ličnih dokumenata po hitnoj proceduri, dok će zahtevi za izradu dokumenata u redovnom postupku biti primani i izdavana ranije izrađena lična dokumenta.

Svi građani kojima su već izdati biometrijski pasoši bez otiska prstiju u čipu, neće morati da menjaju svoje putne isprave, jer će one važiti do datuma svog isteka i biće validne isto kao i pasoši nove generacije, dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply