E-servisi

Svetska banka Srbiji donirala 32 miliona dinara za razvoj eUprave

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Diana Dragutinović i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej potpisali su danas sporazum na osnovu kojeg će Srbija dobiti bespovratnu pomoć od 32 miliona dinara za projekat razvoja elektronske uprave.

Dragutinović je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja tog dokumenta istakla da je cilj uvođenja elektronske uprave efikasniji rad državnih institucija, poboljšanje kvaliteta usluga i smanjenje troškova administracije.

Vlada je prošle godine usvojila Strategiju razvoja elektronske uprave do 2013. godine, a sredstva dobijena od Svetske banke imaju veliki značaj za nastavak reformi, navela je ona.

Ta finansijska institucija je, kako je istakla, od 2000. godine izdvojila približno tri miliona dolara bespovratnih sredstava za našu zemlju.

Sajmon Grej i Diana Dragutinović

U ovoj godini se, pored pomoći za razvoj elektronske uprave, očekuje i donacija za projekat trajnog institucionalnog okvira za analizu efekata propisa, ukazala je Dragutinović.

Kada je reč o kreditnoj podršci Svetske banke, ona je navela da je ta finansijska institucija prošle godine Srbiji odobrila 388 miliona dolara zajma za izgradnju Koridora 10, kao i kredit od 100 miliona dolara za podršku budžetu, po veoma povoljnim uslovima.

Prema njenim rečima, krediti su odobreni na period od 20 godina, uz poček od osam godina i kamatnu stopu u iznosu šestomesečnog libora plus varijabilna kamatna marža od 0,17 odsto.

Grej je istakao da je Svetska banka za četvorogodišnji period, do juna 2011. godine, Srbiji obezbedila kreditnu podršku u visini od približno 900 miliona dolara.

Svetska banka, kako je objasnio, uglavnom ne daje bespovratnu pomoć, ali je to učinjeno za projekat razvoja elektronske uprave zbog njegovog značaja za unapređenje transparentnosti rada državnih institucija u Srbiji.

Grej je izrazio očekivanje da će realizacijom pomenutog projekta Srbija brže i efikasnije nastaviti da sprovodi Strategiju elektronske uprave, što će doprineti razvoju ljudskih resursa u javnoj upravi.

Projekat razvoja elektronske uprave, koji je deo Digitalne agende Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, obuhvata pitanja pristupa internetu, procene i unapređenja postojećeg sistema informacionih tehnologija, kao i razvoj elektronskih usluga u javnom sektoru za građane i privredu.

Leave a Reply