E-servisi

Treći regionalni trening INSPIRATION projekta

U periodu od 04. do 05. decembra 2012. u Bečićima u Crnoj Gori, održan je treći regionalni trening u okviru projekta INSPIRATION – Infrastruktura prostornih podataka u zemljama zapadnog Balkana.

Osnovni cilj projekta je promovisanje infrastrukture prostornih podataka i njen dalji razvoj u zemljama regiona u vidu pružanja doprinosa kreiranju tačnih, ažurnih, visokokvalitetnih, dobro struktuiranih i dostupnih prostornih podataka.
Trening je prvog dana obuhvatio transponovanje INSPIRE direktive u nacionalno zakonodavstvo i tu su prikazana iskustva iz Hrvatske i Makedonije. Posle toga su prezentovana iskustva u vezi licenciranja u okviru infrastrukture prostornih podataka. Na kraju dana prezentovana je organizacija infrastrukture prostornih podataka u Nemačkoj i Sloveniji.

Drugi dan bio je namenjen tehničkom osoblju angažovanom na poslovima implementacije nacionalnih infrastruktura prostornih podataka i prezentovana su iskustva u modelovanju sa fokusom na INSPIRE specifikaciju podataka i model podataka .

Predstavnici Republičkog geodetskog zavoda aktivno su učestvovali na trećem regionalnom treningu.

Sastanak Upravnog odbora INSPIRATION projekta i sastanak Projektnog tima održani su 5.12.2012 godine.

Na sastancima su sve institucije iz regiona informisane o dosadašnjim aktivnostima na projektu i planovima za naredni period.

Izvođač je prezentovao regionalne preporuke za sve tri komponente na projektu.

Jedna od ključnih tema bila je i mogućnost nastavka projekta ili početak novog projekta na regionalnom nivou.

Inspiration projekat započeo je 1.01.2012. godine i trajaće do 31.12.2013. godine.

Leave a Reply