E-servisi

U Domu zdravlja “Novi Beograd” uvedena elektronska obrada radioloških snimaka

Ministar zdravlja dr Zoran Stanković, član Gradskog veća Miroslav Čučković i gradski sekretar za zdravstvo dr Zoran Blagojević posetili su danas Dom zdravlja „Novi Beograd”, u kom je uveden sistem za elektronsku obradu i arhiviranje digitalnih radioloških snimaka. Sistem PACS/Diagon (Picture Archiving and Communisations System) omogućava potpuno poslovanje „bez papira” u kompletnoj radiološkoj službi, smanjuje troškove potrošnog materijala, omogućava arhiviranje svih snimaka u centralnu arhivu, povezivanje sa višim nivoima zdravstvene zaštite u Srbiji i slanje rendgenskih snimaka elektronskim putem na globalnom nivou.

– Budući da je zdravstveni sistem nedeljiv, posetu smo organizovali da bi ministar stekao jasnu sliku i o tome kako izgledaju gradske zdravstvene ustanove, koji su njihovi problemi i kako ih grad rešava, a postoji deo problema koji i dalje pripada republičkim organima. Obilazak Doma zdravlja „Novi Beograd” je početak, a već sledeće nedelje bi trebalo da obiđemo jedan od kliničko-bolničkih centara. Na taj način ćemo postati efikasniji i učiniti da sistem mnogo bolje funkcioniše – rekao je Blagojević.

Zoran Stanković istakao je da ovaj dom zdravlja postiže impresivne rezultate, premda ima veliki broj pacijenata i potrebu za većim prostorom.

Direktorka doma zdravlja dr Božica Novaković rekla je da unapređenje radiološke dijagnostike za pacijente znači manje gužve i pouzdanu dijagnozu. Budući da snimanje digitalnim uređajima manje zrači, to je brži, bezbedniji i jednostavniji put do postavljanja dijagnoze.

Leave a Reply