E-servisi

U okviru projekta “Digitalna škola” 1,2 milijarde dinara za opremanje škola

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić potpisala je danas ugovore sa kompanijama za nabavku računara, računarske opreme i softvera u okviru projekta „Digitalna škola“ čija je ukupna vrednost 1,2 milijarde dinara. Matić je na konferenciji za novinare podsetila na to da pomenuti projekat podrazumeva opremanje računarima više od 95 odsto, odnosno 2.910 škola, uključujući i najmanje, seoske škole.
Sredstva za realizaciju ovog projekta, kako je objasnila, obuhvataju otvaranje 30.000 mesta u informatičkim kabinetima za rad učenika, više od 1.300 prenosnih računara za male škole, uspostavljanje lokalnih mreža u svim školama, nabavku tastatura, miševa i povezivanje svih tih sistema u radne celine.

Škole će pojedinačno dobiti računarske kabinete koji će imati do 30 mesta za učenike i mesto za rad nastavnika, ukazala je ona i dodala da će seoske škole, koje najčešće imaju samo jednu učionicu za održavanje nastave, dobiti prenosni računar i projektor za njegovo korišćenje u nastavi.

Prema njenim rečima, sredstva u ukupnom iznosu od 1.207.734.863,58 dinara obezbedilo je resorno ministarstvo od godišnjih naknada za licence operatora i naknada za radijske i televizijske frekvencije koje prikuplja RATEL.

Javna nabavka podeljena je u nekoliko delova kako bi se što većem broju domaćih firmi omogućilo učešće u ovom značajnom projektu, istakla je Matić.

Prema njenoj oceni, ova jedinstvena softversko-hardverska platforma doprineće poboljšanju kvaliteta obrazovanja i omogućiti deci da steknu znanja o informacionim tehnologijama i veštine koje će im pružiti šansu da ravnopravno konkurišu na svetskom tržištu rada.

Direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije Milan Janković istakao je da je jedan od ključnih zadataka tog tela podsticanje svih učesnika na tržištu telekomunikacija da stvaraju uslove za razvoj informacionog društva, za šta je neophodno poboljšanje računarskog znanja mlađih generacija.

Projekat “Digitalna škola” doprineće povećanju kvaliteta obrazovanja mladih, njihovom upoznavanju sa mogućnostima koje nude nove tehnologije i podstaći ih na korišćenje i drugih telekomunikacionih usluga, naročito onih zasnovanih na širokopojasnom pristupu Internetu, zaključio je Janković.

Spisak škola koje će biti opremljene informatičkom opremom u decembru ove godine:

1.LeskovacOŠ “Vuk Karadžić”Pečenjevce, Voje Mitrovića 420 računara
2.BatočinaOŠ “Sveti Sava”Kralja Milana Obrenovića 630 računara
3.KikindaOŠ “Sveti Sava”Nemanjina 27b30 računara
4.LapovoOŠ “Svetozar Marković”Kosovskih Junaka 1030 računara
5.Smederevska PalankaOŠ “Heroj Ivan Muker”Vojvode Stepe 2035 računara
6.AranđelovacOŠ “Svetolik Ranković”Milovana Ristića 130 računara
7.KruševacOŠ “Dositej Obradović”Antona Podrušića 430 računara
8.Mol-AdaOŠ “Novak Radonjić”Maršala Tita 8230 računara
9.KraljevoOŠ “Dimitrije Tucović”Dositejeva 515 računara
10.KraljevoOŠ “Stefan Nemanja”Brezova 510 računara
11.Mali ZvornikOŠ “Branko Radičević”Kralja Petra Prvog 1020 računara
12.KladovoOŠ “Ljubica Jovanović Radosavljević”Maršala Tita 1610 računara
13.BabušnicaOŠ “Dobrinka Bogdanović”Strelac bb5 računara
14.BujanovacOŠ “Vuk Karadžić”Levosoje bb20 računara
15.OrahovacOŠ “Svetozar Marković”Velika Hoča bb5 računara
16.BorOŠ “Vidovdan”Moše Pijade 3110 računara

One thought on “U okviru projekta “Digitalna škola” 1,2 milijarde dinara za opremanje škola

Leave a Reply