eGovernment
E-servisi

U opštini Priboj puštena u rad elektronska matična služba

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Sulejman Ugljanin prisustvovao je danas početku rada elektronske matične službe u zgradi opštine Priboj.Ugljanin je objasnio da je na taj način nastavljena akcija digitalizacije matičnih službi u nerazvijenim opštinama koje su u nadležnosti Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.

Ministar je podsetio na to da je ovo samo jedan od projekata za stvaranje stimulativnog ekonomskog ambijenta, kao preduslova za vraćanje aktivnosti u nerazvijene opštine.

eGovernment

Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Gordana Stamenić istakla je da je jedan od najznačajnijih projekata u resornom ministarstvu uspostavljanje i razvoj Centralnog sistema za elektronsku obradu i skladištenje podataka i čuvanje drugog primerka matičnih knjiga.

Stamenić je ukazala na to da su u Centralni sistem do kraja avgusta 2013. godine dostavljeni podaci iz matičnih knjiga koje se vode za 130 gradova i opština.

Prema njenim rečima, razvoj ovog sistema već danas pruža niz prednosti, kao što je izdavanje izvoda iz matičnih knjiga u svakom od ovih 130 gradova ili opština u Srbiji, što praktično znači da građani koji su rođeni u Priboju mogu podići svoj izvod u bilo kojem od 130 umreženih mesta.

Stamenić je navela da je plan da se ovaj postupak završi do kraja 2014. godine, kada će biti prikupljeni podaci svih lokalnih samouprava sa područja Srbije, tako da će svi građani moći da dođu do svojih izvoda iz matičnih knjiga rođenih tamo gde im je to najpristupačnije.

Početku rada elektronske matične službe u Priboju prisustvovali su i predstavnici Javnog preduzeća PTT Srbija.

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, Ministarstvo pravde i državne uprave i JP PTT Srbija postigli su u decembru prošle godine sporazum u skladu sa kojim se ova kancelarija obavezala na to da nabavi kompjutersku opremu, PTT da instalira i obuči matičare, a Ministarstvo da omogući pristup Centralnom sistemu podataka.

Leave a Reply