E-servisi

U Parizu potpisan ugovor o uspostavljanju centra za daljinsku detekciju

Ministar životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić prisustvovao je danas u Parizu potpisivanju Predloga ugovora o snabdevanju nacionalne infrastrukture i uspostavljanju centra za daljinsku detekciju na osnovu projekta IGIS.

Dulić je istakao da će ovim projektom Republičkom geodetskom zavodu biti omogućeno da formira nacionalnu infrastrukturu geoprostornih podataka i nacionalni centar za daljinsku detekciju, i dodao da je on od velike važnosti za modernizaciju Srbije, ali i za saradnju naše zemlje sa Francuskom.

Ministar je izrazio zahvalnost Vladi Francuske na pomoći, i objasnio da je reč o veoma povoljnom kreditu te države kojim je omogućeno finansiranje ovog projekta.

Prema njegovim rečima, to će Srbiji omogućiti da modernizuje svoje institucije na povoljan način, pri čemu će naša zemlja, zahvaljujući novom softveru, postati i regionalna sila u ovoj oblasti.

Dulić je istakao da je potpisivanje tehničkog dela sporazuma sa jednom od najvećih francuskih kompanija, konzorcijumom “Astrijum”, deo strateškog partnerstva između dve zemlje koje je dogovoreno na sastanku predsednika Borisa Tadića i Nikole Sarkozija održanom u maju u Parizu.

Ministar je ukazao na to da konačna verzija ugovora treba da bude potpisana nakon što je usaglase ministarstva finansija dveju zemalja.

Tehnički deo ugovora potpisali su direktor Republičkog geodetskog zavoda Srbije Nenad Tesla i direktor “Spot infotera grup”, filijale francuske kompanije “EADS Astrijum” Mark Tondrio.


Tesla je ukazao na to da će ovaj ugovor pomoći da se Republički geodetski zavod modernizuje i da u veoma kratkom roku daje brze i stručne informacije neophodne za prostorno planiranje, i naveo da će naša zemlja zahvaljujući ovoj tehnologiji biti u svetskom vrhu.

Tondrio je istakao da će ovaj projekat omogućiti da Srbija dobije informativni sistem preko koga će imati pristup satelitskim podacima i softver koji će pomoći razvoju urbanizma, saobraćaja, poljoprivrede i drugih oblasti.

Leave a Reply