raca-e-uprava
E-servisi

U Rači obeležen početak funkcionisanja elektronske matične službe

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Sulejman Ugljanin prisustvovao je danas početku funkcionisanja elektronske matične službe u opštini Rača, koja će ove godine biti uvedena u još 42 nerazvijene opštine.

Ugljanin je prvi građanin koji je danas u toj opštini izvadio svoj rodni list za 30 sekundi pred predstavnicima opštine, Ministarstva pravde i državne uprave, Javnog preduzeća “PTT Srbija” i Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.

U decembru prošle godine postignut je sporazum te kancelarije, Ministarstva pravde i državne uprave i PTT-a u skladu sa kojim se Kancelarija obavezala na to da nabavi kompjutersku opremu, PTT da instalira i obuči matičare, a Ministarstvo da omogući pristup Centralnom sistemu podataka.

Predsednik opštine Rača Dragana Živanović iskazala je zahvalnost Ugljaninu na svemu što Kancelarija čini za nerazvijene opštine, a predstavnicima Ministarstva i PTT-a na njihovoj ulozi u ovom projektu.

Ugljanin je izrazio zadovoljstvo zajedničkim radom na pomoći nerazvijenim opštinama, uz ocenu da je predsednik Vlade Ivica Dačić posetom nerazvijenim područjima juga Srbije dao novi podsticaj tome da se najsiromašnijima u državi posveti što je moguće veća pažnja.

Ministar je istakao da je to najava da će se uspeti u nameri da se smanji siromaštvo u zemlji.

raca-e-uprava
Savetnik za medije i odnose s javnošću u Ministarstvu pravde i državne uprave Uglješa Mrdić istakao je značaj zajedničkog rada na ovom projektu, koji je od velike važnosti za 12.000 stanovnika opštine Rača, uz ocenu da se na ovaj način dokazuje da je Vlada servis svih građana.

Predstavnik PTT-a i direktor tog preduzeća za informacione tehnologije Mihajlo Jovanović izrazio je zadovoljstvo učešćem PTT-a u projektu.

Jovanović je najavio da će do kraja godine biti opremljene sve opštine i obučeni matičari, kako je i predviđeno sporazumom iz prošle godine.

Do tog roka, građanima bi trebalo da bude omogućeno da u svojim opštinama mogu da dobiju i uverenje o državljanstvu.

Leave a Reply