E-servisi

U Srbiji izdato 3,2 miliona biometrijskih pasoša

Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je danas da je u protekle tri godine u Srbiji izdato 3,2 miliona biometrijskih pasoša i dodao da je ocena svetskih eksperata da je srpska putna isprava jedna od najbezbednijih u Evropi.

Dačić je nakon sastanka sa guvernerom Narodne banke Srbije (NBS) Dejanom Šoškićem rekao da je za ovaj dobro obavljen posao zaslužan i Zavod za izradu novčanica (ZIN), koji radi u okviru NBS-a.

On je naveo da je izdato i približno tri miliona novih ličnih karata i najavio mogućnost da narednih godina počne izdavanje ličnih karata koje će moći da se koriste umesto pasoša.

Prema njegovim rečima, reč je o predlogu Nemačke da čip u takvoj ličnoj karti sadrži sve elemente za identifikaciju, kao kod pasoša.

Dačić je naglasio da dobra saradnja MUP-a i ZIN-a treba da bude nastavljena pošto predstoji još dosta posla u izdavanju novih saobraćajnih dokumenata, registarskih tablica i vozačkih dozvola.

Zamenik predsednika Vlade je podsetio na to da svi koji imaju važeće vozačke dozvole mogu da ih koriste do njihovog isteka, a najkasnije do 2014. godine.

Šoškić je naglasio da je ZIN pokazao da je institucija koja je u stanju da, pored novca, izrađuje i identifikaciona dokumenta na veoma visokom tehnološkom nivou, pri čemu je izrazio zadovoljstvo zbog višegodišnje uspešne saradnje sa MUP-om.

Leave a Reply