umrezavanje-opstina
E-servisi

Umrežavanje nerazvijenih opština u Centralni sistem podataka

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Sulejman Ugljanin potpisao je danas, u ime Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, ugovore sa predsednicima 43 nerazvijene opštine o nabavci računarske opreme i laserskih štampača za sva matična područja za koja se u tim opštinama vode matične knjige.

Ugljanin je tom prilikom istakao da će nerazvijene opštine, u kojima živi milion stanovnika, biti umrežene u Centralni sistem podataka, što će njihovim stanovnicima omogućiti da za nekoliko minuta u svojim opštinama mogu dobiti lična dokumenta.

Prema njegovoj oceni, to je značajan korak napred koji će olakšati svakodnevni život, pomoći u stvaranju stimulativnog ambijenta za razvoj tih opština i pojednostaviti kontakt našim ljudima u dijaspori koji bi da ulažu u nerazvijena područja.

umrezavanje-opstina

Cilj ovog projekta jeste unapređenje kapaciteta jedinica lokalne samouprave i obezbeđivanje potrebnih uslova za prevođenje svih matičnih knjiga u elektronski oblik radi njihovog dostavljanja u Centralni sistem za elektronsku obradu i skladištenje podataka i čuvanje drugog primerka matičnih knjiga.

Potpisivanjem ugovora realizuju se aktivnosti koje su definisane Sporazumom o poslovno-tehničkoj saradnji koji su 5. decembra 2012. godine potpisali Ministarstvo pravde i državne uprave, Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i Javno preduzeće PTT saobraćaja Srbija.

Vrednost projekta iznosi 14.000.000 dinara, a od opreme će biti obezbeđeno 270 računara i 282 laserska štampača. 

Novac za opremu obezbeđuje Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, softver, obuku matičara i informatičara, kao i umrežavanje sa Centralnim sistemom Ministarstvo pravde i državne uprave, dok će PTT instalirati opremu po opštinama, navodi se u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja.

Leave a Reply