E-servisi

Upotrebom novih tehnologija do ubrzane modernizacije i razvoja društva

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović izjavio je danas da je obrazovanje naučnog i stručnog kadra i podizanje opšteg nivoa obrazovanosti stanovništva, posebno mladih generacija, važno za ostvarivanje društvenih ciljeva.

Obradović je, otvarajući međunarodnu konferenciju ”Tehnologija u nastavi – potreba ili luksuz?’‘, istakao da je obrazovanje polazna tačka svakog, pa i tehnološkog razvoja, i dodao da je strateško opredeljenje resornog ministarstva upotreba novih tehnologija koja treba da dovede do ubrzane modernizacije društva.

On je naveo da je Srbija pred donošenjem strategije o obrazovanju, i ukazao na to da reforma obrazovnog sistema treba da bude u funkciji evropskih integracija i uključivanja Srbije u moderne svetske tokove.

Ministar je podsetio na to da je Vlada donela Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja čiji je osnovni cilj da Srbija postane inovativna zemlja i da naše društvo bude zasnovano na znanju.

Ambasador SAD u Srbiji Meri Vorlik rekla je da Srbija ima najviši stepen znanja engleskog jezika među državama jugoistočne i centralne Evrope, i napomenula da je poboljšanje jezičke osposobljenosti sve važnije jer je Balkan sve više povezan sa Evropom i ostatkom sveta.

Prema njenim rečima, znanje engleskog jezika dragoceno je za mlade u Srbiji jer predstavlja “pasoš” za ostatak sveta i, u kombinaciji sa jakim obrazovnim sistemom, omogućava im da se uspešno takmiče na međunarodnom tržištu rada.

Konferencija ”Tehnologija u nastavi – potreba ili luksuz?”, koju organizuje Udruženje nastavnika engleskog jezika Srbije, trajaće do 9. maja, uz učešće velikog broja stručnjaka iz celog sveta.

Leave a Reply