E-servisi

Uprava carina nabavlja savremenu opremu za kontrolu robe i putnika

Predstavnici Uprave carina Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije i kompanije “Nuctech Company Limited” potpisali su danas Memorandum o razumevanju koji predviđa nabavku 10 mobilnih i jednog stacionarnog skenera za carinu čija je vrednost 30 miliona dolara.

Na konferenciji za novinare, održanoj u Vladi Srbije, saopšteno je da je ovaj memorandum potpisan u okviru nedavno zaključenog međudržavnog sporazuma između Republike Srbije i Narodne Republike Kine.

Državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidić naveo je da bi kineska Eksim banka trebalo da u novembru odobri Vladi Srbije kredit za nabavku pomenute opreme, dok se krajem novembra očekuje potpisivanje komercijalnog ugovora između Uprave carina i kompanije “Nuctech Company Limited”.

Đidić je objasnio da je reč o kreditu na 15 godina, sa grejs periodom od pet godina i sa najpovoljnijom kamatom, i dodao da je sa tom kompanijom dogovoreno da centar za servisiranje skenera za region bude u Beogradu, što je značajno za našu zemlju jer većina zemalja u regionu ima skenere te kineske kompanije.

Direktor Uprave carina Predrag Petronijević istakao je da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nije imala tu opremu, i ocenio da će njeno korišćenje imati pozitivne efekte na budžet i sprečavanje nelegalnih tokova robe i putnika.

On je naveo da bi ti uređaji trebalo da budu dopremljeni u Srbiju u prvoj polovini iduće godine, i ukazao na to da carina dugo nije ulagala u takvu vrstu opreme.

Predstavnik “Nuctech Company Limited” Fu Kjuan ukazao je na to da je reč o vodećem proizvođaču sistema za rendgensku kontrolu kontejnera i vozila i najvećem dobavljaču takvih sistema na svetu.

On je naveo da je ta kompanija do sada isporučila 400 rendgenskih sistema u 80 zemalja širom sveta.

Leave a Reply