E-servisi

Uskoro konkurs za razvoj elektronskog servisa za lokalne uprave

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić najavila je danas da će narednih dana biti raspisan konkurs na kojem će lokalne uprave moći da konkurišu za sredstva za razvoj elektronske uprave i elektronskog servisa.

Matić je na konferenciji o elektronskom identitetu i uslugama elektronske uprave rekla da je stanje u lokalnoj upravi u toj oblasti neujednačeno i napomenula da lokalne uprave imaju pravo da na internet portalu e-uprave Republike Srbije ponude građanima svoje usluge.

U okviru portala postoji deo “elektronske usluge” gde građani mogu da određeni zahtev predaju javnoj administraciji i plate određene takse, a u prvoj fazi je dostupno više od 50 elektronskih usluga koje pruža 27 različitih ustanova, navela je Matić.

Prema njenim rečima, moguće je pribaviti i niz zahteva i dokumenata iz nadležnosti gradskih i opštinskih uprava Beograda, Loznice, Paraćina i Inđije.

Ona je podsetila i na projekte koje je resorno ministarstvo uradilo za godinu dana, pri čemu je posebno istakla Xroad softver, donaciju Vlade Estonije, koji treba da bude u Srbiji implementiran u narednom periodu i koji će elektronski povezati državne organe i obezbediti razmenu podataka.

Matić je navela da su raspisani tenderi za nabavku softvera i hardvera koji se odnose na razvoj e-uprave i čija je vrednost 15 miliona evra.

Leave a Reply