E-servisi

Uskoro uvid u sudske predmete putem interneta

Pomoćnik ministra pravde u Vladi Republike Srbije Dejan Pašić izjavio je danas da će za dva meseca građanima biti omogućeno da putem interneta imaju uvid u sve predmete koji se vode u sudovima u kojima je uveden program za automatsko vođenje predmeta (AVP).

Pašić je na konferenciji za novinare, održanoj u Višem sudu u Kragujevcu, istakao da je do sada automatsko vođenje predmeta uvedeno u 48 osnovnih i viših sudova, a do kraja avgusta biće u još 12 osnovnih i viših sudova u Srbiji.

On je kao posebno značajne efekte primene ovog programa u sudovima izdvojio evidencije ugovora o prometu nekretnina, čime je stvorena veća pravna sigurnost za građane, kao i to što će program određivati sudije koje će suditi u sporovima i što će građani putem interneta imati uvid u sve podatke o predmetima.

Prema njegovim rečima, program je uveden u sve privredne sudove i u njima funkcioniše dve do tri godine, a do 2012. godine planira se njegovo uvođenje i u 102 sudske jedinice u Srbiji.

U sudovima gde je implementiran ovaj program je doneo pozitivne rezultate, naglasio je Pašić i izrazio očekivanje da će se u narednom periodu raditi još bolje.

On je napomenuo da će uvođenje tog programa omogućiti efikasniji, jednostavniji, transparentniji i standardizovan rad zaposlenih u sudovima

Leave a Reply