cegrn
E-servisi

Uspešno završena kampanja CEGRN 2013

U peridu od 17.06.–22.06.2013. godine, Republički geodetski zavod-sektor za geodetske radove, uspešno je realizovao merenja u okviru evropske kampanje CEGRN 2013. Kampanjom su obuhvaćena merenja na permanentnim stanicama–epoch stations u Subotici, Loznici, Gornjem Milanovcu, Prijepolju i Leskovcu, kao i merenja na još četiri permanentne stanice, koje su EPN candidate (European Permanent Network). Ove stanice se nalaze u Plandištu, Šapcu, Knjaževcu i Novom Pazaru.

Merenja su počela 17.06.2013. u 24 časova, a završena su 22.06.2013. u 24 časova po UTC vremenu i obuhvatala su merenja vazdušnog pritiska, temperature i vlažnosti vazduha, u vremenskom razmaku od dva sata.

cegrn

The Central European GPS Geodynamic Reference Network (CEGRN) osnovana je u okviru projekta nazvanog CERGOP 1994.

U projekat je uključeno 14 instituta iz 13 zemalja srednje i istočne Evrope, pod koordinacijom Dr Peter Pesec, IWF, Graz, Austrija.

Projekat CERGOP prvenstveno se bavi proučavanjem kretanja zemljine ploče u centralnom delu Evrope i obuhvata površinu od 15% na kontinentu. Cilj projekta je da se utvrde pomeranja odabranih tačaka u seizmički aktivnim područjima u periodu dužem od deset godina.

Sektor za geodetske radove se, u cilju aktivnije međunarodne saradnje i razmene podataka, 2005. godine uključio u projekat i od tada ravnopravno učestvuje u mernim kampanjama koje se održavaju svake druge godine.

Leave a Reply